Bývalá fara v Bohdalicích se možná stane památkou

Bohdalice – Budovy bývalé fary v Bohdalicích na Vyškovsku se ujal místní mecenáš a plánuje její rekonstrukci. Ještě před zahájením oprav prošel dům důkladnou prohlídkou a na majitele čekalo první překvapení – vzácná výmalba. Díky tomu se dům možná dočká zápisu na seznam památek.

Fara vznikla na konci 18. století a svému účelu sloužila do revoluce. „Na rozdíl od jiných měla budova pohnutý osud až po roce 1989. Vznikl v ní obchod s textilem, nakonec ale skončila jako vybydlená ruina,“ popsal starosta Bohdalic Jan Hrežo (nez. za KDU-ČSL).

Po čtyřech letech vyjednávání s majitelem z Itálie odkoupil budovu rodák ze sousedních Pavlovic a novodobý mecenáš Jiří Novotný. Přípravy na rekonstrukci vzal opravdu důkladně. „Detailní památkový průzkum odhalil, že přestože je to ruina, tak se uvnitř zachovaly některé zajímavé prvky. Jsou tam šablonové nástěnné malby z 19. století a malované trámové stropy, což je zcela unikátní záležitost,“ vysvětlil Martin Číhalík z Národního památkového ústavu v Brně. 

NO COMMENT: Oprava bývalé fary v Bohdalicích (zdroj: ČT24)

Bývalá fara má velkou šanci uspět se zápisem na seznam památek

„Má nesporné hodnoty a vlastnosti památky, takže zcela jistě projde,“ potvrdil Číhalík. Nový majitel se kroku nebrání, dokonce je za něj rád. „Na rozdíl od jiným majitelů chceme budovu využívat tak, že to bude v souladu s požadavky památkářů. Díky zpamátnění budeme mít jistotu, že ani v budoucnu faru nikdo nezbourá, jak někteří lidé navrhovali. Ale víme, že to bude papírová a také finanční zátěž,“ uvedl Novotný. Podle památkářů ale bude mít majitel jednu výhodu – více možností na získání dotací. 

Návrh na prohlášení může dát kdokoliv na Ministerstvo kultury, to potom žádá o hodnocení místně příslušný Národní památkový ústav. Ročně Ministerstvo kultury seznam památek rozšíří zhruba o sto staveb.

Z bývalé fary vznikne komunitní centrum, vedení obce je nadšené

„Výsledek rekonstrukce by měl být pro obec charakteristický a být místem, kam lidé chodí. Proto tady chceme vybudovat komunitní centrum třeba s kroužky pro děti,“ líčil svoje plány majitel.

S jeho záměry je nadmíru spokojené i vedení obce. Samo na investici do památky nemělo dostatek peněz, a tak je za příchod soukromého investora s takovými plány rádo. „Tahle budova dispozičně není komerční pro obchody nebo kanceláře, ale když se tu lidé budou scházet, tak ji to postaví na nohy nejen finančně, ale i v mysli lidí,“ myslí si starosta Hrežo.

Novému účelu by budova po nákladné rekonstrukci měla začít sloužit za dva roky.