Soud osvobodil znalkyni v kauze plánovaného prodeje Edelmannova paláce

Olomouc - Osvobozující rozsudek vynesl okresní soud v Olomouci v kauze plánovaného prodeje historického Edelmannova paláce. Zprostil obžaloby znalkyni Hanu Martínkovou. Před soudem stála za to, že hodnotu paláce ze 16. století v centru města podhodnotila. Palác chtěla radnice směnit za soukromý pozemek.

Na jedné straně podhodnocená cena paláce ze 16. století, na druhé neúměrně navýšená cena pozemku soukromého majitele. Spor kolem metodiky při oceňování nemovitostí u okresního soudu skončil. Hana Martínková byla zproštěna obžaloby. „Tři roky moje klientka žije ve stresu, jenom těch peněz co musela vynaložit na svoje znalecké posudky, aby prokázala svoji nevinu, to je trestuhodné, vyjádřil se právní zástupce H.Martínkové Petr Dítě. Znalkyně podle soudce postupovala standardně a ve stanovení cen nepochybila. Obžaloba jí přitom kladla za vinu, že plánovanou směnou mohlo město přijít o 24 miliónů korun. „Bylo celou řadou důkazů prokázáno, že při svém posudku postupovala správně, postupovala podle správných metod a její výsledky nemohou býti zpochybněny,“ potvrdil soudce Okresního soudu v Olomouci Michal Jelínek.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Z dohody o směně soukromého pozemku za historickou budovu nakonec sešlo. Edelmannův palác tak dál patří městu. Důvod pro směnu byl podle radních jediný. Pomoci Muzeu umění získat pozemek pro unikátní stavbu nového muzea. Příslib evropských peněz ale do Olomouce nedorazil. Osvobozující rozsudek pro znalkyni není pravomocný. Státní zástupce se proti verdiktu může ještě odvolat.