Z Bílých Karpat až na Šumavu. Keltské ohně rozzářily Česko

Slovácko - Na vrcholu Bílých Karpat Velké Javořině zapálili v sobotu přesně ve 20 hodin první keltský oheň. Vmžiku se rozběhla řetězová reakce. Postupně se rozzářilo Náklo u Ratíškovic, Karlínský kopec a dalších 80 míst po celé republice. Tak vypadal třetí ročník Keltského telegrafu.

Keltský telegraf navazuje na starověkou tradici signalizačního systému tohoto kmene. Před nájezdy nepřátel se varovali tím, že na kopcích zapálili ohně a posílali s jejich pomocí zprávy. Strážcům těchto signálních bodů se říkalo čerti.Novodobí čerti si vždy první sobotu po prvním jarním dni připomínají tuto pradávnou techniku. Už třetím rokem se schází na kopcích po celé České republice a jeden po druhém zapalují ohně, na pomoc si berou také světlice a další pyrotechniku. Ten první vzplál přesně ve 20. hodin na Velké Javořině v Bílých Karpatech.

„Začátek na Velké Javořině je symbolický v tom, že pro lidi, kteří tady kolem ní žijí, znamená vzájemnost. Ona propojuje obě dvě strany, jak tu moravskou, tak tu slovenskou a od nepaměti se tady lidé scházeli při významných a klíčových událostech v životě krajiny,“ vysvětlil hlavní organizátor Vlastimil Hela.

NO COMMENT: Keltský telegraf (zdroj: ČT24)

Slovák Jaroslav Žák se zapalování ohňů na Velké Javořině účastní každý rok. „Člověk se tu zahledí sám do sebe jako nikdy jindy. Nemyslím jen sebe, ale i ostatní lidi na dalších kopcích. Pro mě je to magické místo,“ popsal atmosféru Žák.

Z Bílých Karpat se ohně rozšíří několika různými směry. Díky až nezvykle příznivému počasí například lidé na Velké Javořině mohli vidět postupné vzplanutí ohňů ve vzdálených Bojkovicích nebo na druhé straně ve Svaté Antonínku.

Směrem na sever světelné poselství cestovalo přes Králický Sněžník až k Trutnovu. Západní cesta zase vedla na Vladař u Žlutic v Karlovarském kraji, na šumavskou horu Plechý a na Hradišťský vrch u Kaplice. Podle plánu organizátorů by postupné zažehnutí ohňů po celé republice mělo být hotové během 35 minut.

Letos se do Keltského telegrafu zapojilo přes osmdesát míst. Přitom před třemi lety jich bylo jen čtrnáct. Snem organizátorů je získat další čerty i na východní straně od hranic a jeden den v roce se tak symbolicky opět propojit se Slovenskem.

Podívejte se na trasu Keltského telegrafu.