Věříš si? – skautský speciál

19. března zaplnily brněnské studio A čtyři skautské oddíly z různých míst České republiky.  Všichni v krojích nebo alespoň se šátky a vlajkami. Soutěžící vyrazili do boje o první místo a herní konzoli s heslem „Buď připraven a věř si!“

„Nejvíc se těším na triatlon“ přiznala se moderátorce Kamile třináctiletá skautka Vendula z Kamenice nad Lipou. „Já sázím na úspěch v disciplíně 3 z 9,“ oponovala Zuzka z Prahy.

„Princip soutěže Věříš si? zůstal stejný. Jednotlivé disciplíny jsme tematicky upravili,“ říká dramaturgyně pořadu Petra Špičková. "Otázky v zahřívače a ve 3 z 9 byly samozřejmě zaměřeny na historii a současnost skautingu. V triatlonu nechybělo veslování doplněné hmatovým labyrintem, ve kterém museli soutěžící poslepu rozvázat 3 druhy uzlů, a na závěr složit tangram do tvaru čtverce s logem Junáka. Ve virtuální hře uchopili mladí skauti ovladače nahrazující luk a šíp a změřili síly v přesnosti střelby na terč.

Skautský den v České televizi

K oslavám sta let českého skautingu se připojí i Česká televize. Televizní obrazovky kanálu ČT2 budou 24. dubna patřit právě skautům. Vysílání nabídne starší pořady se skautskou tématikou, ale i aktuální diskuse s hosty, kteří prošli skautingem, medailonky známých českých skautských osobností a premiérové uvedení dokumentu „O trochu lepší svět“. Ten nahlíží do soudobé skautské organizace očima tří nováčků, kteří se poprvé ocitli na skautském táboře.

„Celá soutěž byla jako vždy napínavá od začátku do konce. Často ale perfektní znalosti a dobrá kondice nestačí. Důležitá je promyšlená strategie a schopnost soutěžících ohodnotit sám sebe,“ prozrazuje moderátorka Kamila Zetelová  „Většinou vítězí ti, co riskují, věří si a nebojí se vsázet víc než 10 procent bodů,“ dodává režisér Eugen Sokolovský ml.

A jak to dopadlo tentokrát? Vítěze neprozradíme! Dívejte se 24. dubna na ČT2 na komponované odpoledne věnované 100 letům skautingu u nás. Věříš si? – skautský speciál uvidíte zhruba v 16:40.

Ukázka ze skautského vydání Věříš si! (zdroj: ČT24)

Skauti v Česku

Junák – svaz skautů a skautek ČR sdružuje 45 tisíc dětí a mladých lidí a je tedy největší výchovnou organizací v republice. Letos uplyne 100 let od prvního skautského tábora, na který vyrazil s několika chlapci zakladatel české skautské tradice Antonín Benjamin Svojsík. Na čas strávený ve skautském oddíle může jen u Česku vzpomínat téměř milion lidí, kteří skautingem prošli, mezi nimi řada známých osobností jako herečka Anna Geislerová, kněz Tomáš Halík či spisovatel Jáchym Topol.