Kopřivnice vrací auta odtažená při čištění ulic

Kopřivnice - Loňský rozsudek Nejvyššího soudu ohledně odtahů aut při čištění ulic ovlivnil letošní jarní úklid ve městech. Podle verdiktu musejí správci komunikací vracet odtažená auta zpět na původní místo. V Kopřivnici řidiči za tuto službu zaplatí dvakrát tolik než vloni. Většina dalších měst odtahy i kvůli legislativní změně neplánuje.

Kopřivnice, osm hodin ráno. Na ulici Sokolovské stojí i přes dočasný zákaz parkování dvě auta. Brání kompletnímu vyčištění vozovky, na místě je proto odtahový vůz. Až dosud běžný postup při čištění ulice. Auta odvážejí technické služby. Odpoledne je ale budou muset nově vrátit. Povinnost přistavit vozidlo na původní místo uložil městům Nejvyšší soud. Rozhodl tak v případu ženy, která za dva roky parkování odtaženého auta na odstavné ploše v Praze měla platit přes 130 tisíc korun. Za vrácení auta zapomenutého při blokovém čištění však řidiči zaplatí dvojnásobný manipulační poplatek. „Původně za jeden odtah bylo 1080 korun, 1000 korun je odtah, 80 korun je parkovné za jeden den. V současné době by to bylo 2080 korun, dva odtahy plus parkovné za ten jeden den,“ upřesnil ředitel společnosti Slumeko Karel Březina.

„Řidiči budou upozorněni nálepkou na skle, přičemž správce místních komunikací předá veškeré podklady k fakturaci městu a to potom bude vyzývat vlastníka či provozovatele k uhrazení té částky,“ doplnila mluvčí MěÚ Kopřivnice Lucie Petříčková.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

K tomu musí řidiči navíc počítat i s pokutou za porušení zákazu stání. Kopřivnice je jedno z mála měst v zemi, které tímto způsobem postupuje. V kraji se odtahuje z větších měst už jenom ve Frýdku-Místku a Karviné. Většina měst buď vůbec neodtahuje, nebo se snaží řidičům domluvit. „Nepostihujeme řidiče, ale je taková úvaha, že bychom spolu s městskou policií ten postup přitvrdili,“ uvedl místostarosta Ostravy-Poruby Petr Mihálik. Přivezení auta na původní místo se týká pouze blokového čištění nebo dočasných stavebních prací. Vozidlo odtažené kvůli špatnému parkování technické služby vracet nemusí.