Srážka dvou letadel stála život 583 lidí

Las Palmas – Tragická souhra náhod a okolností vedla k nejhorší letecké katastrofě všech dob. Přesně 583 lidí přišlo o život při srážce dvou letadel na letišti na ostrově Tenerife. Nehodu přitom způsobilo lidské selhání, přispělo k ní i velmi špatné počasí a tragická souhra náhod. Pilot nizozemského Jumbo Jetu se rozhodl v husté mlze odstartovat, aniž by dostal povolení z věže. Letoun přitom na ranveji narazil do stroje společnosti Pan Am. Nehodu přežilo jen 61 lidí.

Nejhorší letecká katastrofa v dějinách se stala 27. března 1977. Při havárii dvou Boeingů na letišti na ostrově Tenerife zemřelo celkem 583 lidí. Podle vyšetřovatelů ji způsobilo lidské selhání. Přispěla k ní ale i tragická souhra náhod. 

Teroristický útok na sousedním ostrově Gran Canaria, zavinil, že na letišti na ostrově Tenerife bylo ten den mnohem rušněji než obvykle. V pět hodin odpoledne se tady chystaly ke startu hned dva velkokapacitní Boeingy 747. 

Letiště přitom halila velmi hustá mlha. Kapitán nizozemského Jumbo Jetu se rozhodl ve špatné viditelnosti odstartovat, ačkoli mu to řídící věž ještě nedovolila. V tu chvíli byl ale na dráze ještě stroj společnosti Pan Am, na jehož palubě bylo 396 lidí. 

Kapitán nizozemského letounu si až na poslední chvíli všiml, že se jeho boeing v barvách KLM plnou rychlostí řítí do boku druhého letadla, srážce už nešlo nezabránit. Posádka sice stihla letadlo zvednout do vzduchu, podvozek a motory ale „skalpovaly“ americký letoun. Nizozemský letoun se vzápětí zřítil na zem a explodoval. Na jeho palubě zemřelo všech 249 lidí. 

Piloti amerického stroje si na poslední chvíli všimli, že se na ně řítí nizozemský boeing, stihli však už jen přidat plyn, srážce se ale nevyhnuli. Dokázali díky tomu nicméně zachránit alespoň 61 lidí, kteří seděli v přední části letadla.