AVÍZO: Zámek Mníšek tento a příští víkend

Zámek v Mníšku pod Brdy připravil k slavnostnímu zahájení hlavní sezony dvě akce pro rodiny s dětmi. První se uskuteční tuto sobotu 31. března, druhá pak na Velikonoční neděli 8. dubna. Zámecké komnaty se budou dobývat vpodvečer 31. března s andělem Serváce Engela a klíčnicí barona Kasty. Dobývání lidských srdcí přijde na řadu o Velikonoční neděli 8. dubna, kdy se na zámku bude vybírat do sbírky pro žluté kuře - Pomozte dětem.

Dobývání zámeckých komnat aneb baron Kasta ztratil klíč od zámecké brány…Najděte ho!

Některé komnaty jsou zamčeny, ale klíč není k nalezení! Najde ho klíčnice barona Kasty nebo návštěvníci zámeckých komnat? Kdo bude rychlejší?

Návštěvníky provede zámeckými pokoji zapomětlivá klíčnice barona Kasty. Hledá klíč od komnaty, ve které zámek Mníšek letos v červnu připravuje nový prohlídkový okruh o šlechtické zábavě a jejich kratochvílích. „Je nejvyšší čas klíč najít, jestli chceme přípravy stihnout, ale já si nemohu a nemohu vzpomenout, kam jsem klíč dala,“ říká ustaraně klíčnice, která se už těší, že jí někdo pomůže. Doufá, že všímaví návštěvníci klíč najdou. Pokud se tak stane, každý dětský návštěvník získá mníšecký klíč. „Každý klíč je originál a malým návštěvníkům přinese štěstí. Pokud si děti klíč pozlatí nebo postříbří v naší výtvarné dílně budou mít další návštěvy na zámku v letošním roce úplně zdarma,“ slibuje paní Květa vedoucí výtvarných dílen.

Čeká vás tedy dobrodružná výprava zámeckými komnatami, při které budete nejen pasováni do šlechtického stavu, ale také obdarováni klíčem, který pomyslně odemyká zámeckou bránu a nosí štěstí a to po celý rok.

Bohatý program slibuje Velikonoční veselice s kuřetem, kde si vaše srdce budou dobývat naši šermíři. 

Program Velikonoční veselice 2012 - v neděli 8. dubna: 

9,30 – Otevření velikonočního jarmarku

9,30 – 14,00 hod. – hraje kapela Balzám

10,00  - Pašijové hry v podání Magdalena o.p.s a čtení z Bible

10,00  - Výtvarné tvoření - malování vajíček, výroba pomlázek

10.00 - 16.00 - Móda jak ji neznáte - panenky Barbie představí módu od historie po první republiku - zámecká galerie

10, 30 - zahájení prohlídek pro děti s názvem Velikonoční

11,30, 13,00 a 14,00 – Šermířské souboje – dobývání lidských srdcí -  v podání skupiny Alotrium

15,00 – Tři pohádky z Divadla Pohádka 

Po celý den sbírka pro Kuře – Pomozte dětem
Zámecká expozice „Bydlení drobné šlechty na přelomu19. a 20. století“ – dva prohlídkové okruhy. 

Bližší popis okruhů a programu: 

Prohlídka Velikonoční – proč se slaví Velikonoce? Jaké zvyky se k ním váží? Jak slavili svátky jara poslední majitelé Kastové před sto lety? O tom, jak se slaví Velikonoce a jaké zvyky a tradice se dodržovaly v dřívějších dobách si budou děti vyprávět ne s obyčejnou průvodkyní, ale s pohádkovou postavou. Ta je provede po sálech, jídelnách a saloncích, kam se vodili hosté a prozradí, že i poslední pánové, kteří bydleli na zámku před 100 lety, slavili velikonoční svátky. Dozvíte se o známých i méně známých zvycích, které se dnes již téměř nedodržují a třeba se naučíte i novou koledu. Viděli jste už kraslici ze pštrosího vejce? Víte, co znamenají barevné mašle na pomlázce a jak vypadají klapačky nebo řehtačky? Přijďte si s námi zařehtat! 

Móda jak ji neznáte – více než 70 panenek Barbie oblečených v dobových oblečcích, které ušila paní Jarmila Kupková. Panenky mají šatičky jako z pohádky.  Děti si na nich mohou prohlédnout, jak chodili oblékané a učesané princezny a králové v dobách dávno minulých a dozvědí se spoustu zajímavých věcí. Například, že chlapci do 6 let chodili oblečení jako dívky nebo že dámy měly tak utažené pasy, že ani nemohly dýchat! 

Prohlídky zámku I. a II. okruh 

I. okruh zámku zahrnuje 11 historických prostor představujících bydlení drobné šlechty na počátku 20. století. Jde o reprezentativní místnosti - Zimní jídelnu, Kapli, Velkou jídelnu, Přípravnu, Velký salon s hodinovou věží, Pánský salon, Dámský salon, Knihovnu, Pracovnu, Lovecký salon a Arkádu s nástupním schodištěm. 

II. okruh zámku zahrnuje 8 historických prostor a Arkádu. Seznámíte se se soukromými pokoji, ve kterých poslední  majitele Kastové každodenně pobývali. Dětské pokoje, ložnice, koupelny jsou zařízeny do nejmenších detailů, nechybí křtící zavinovačka, dobové hračky, učební pomůcky, záchod či nočník. Mnoho věcí si určitě budete pamatovat od svých babiček a dědečků. Zajímá vás, co se tehdy nosívalo, v čem byly ženy šik, nebo chcete vědět, jak rodina Kastů trávila volné chvíle? V tom případě nebudete zklamáni a návštěva První republiky vám připomene doby nedávno minulé, které si tolik idealizujeme a proto je milujeme.    

 Jana Digrinová, Kastelánka