Starý Čechov v novém podání: Dvě premiéry ostravských činoherců

Činoherci Národního divadlo moravskoslezského nastudovali dvě nové inscenace - Ivanova a Kuřačky. Obě vycházejí z divadelních her velkého ruského dramatika Antona Pavloviče Čechova - Ivanov přímo, Kuřačky mají základ ze Tří sester. Jsou však přepsané do současnosti.

Ve hře, kterou napsala Anna Saavedra přímo pro ostravskou činohru, zůstaly zachovány hlavní postavy sester - Olgy, Máši, Iriny, jejich bratra Andreje a jeho ženy.

„Zachovala se i jejich povahová charakteristika, ale dějová fakta a okolí, to je současná Ostrava,“ líčí režisérka inscenace Janka Ryšánek Schmidtová.

„Vytvořili jsme jakýsi kaleidoskop, ve kterém diváci uvidí, jak probíhá vztah přes internet, jak vypadá rodinný život v okamžiku, kdy se žena rozhodne dělat kariéru a muž zůstává v domácnosti,“ dodává autorka hry Anna Saavedra.

Děj se točí kolem hledání vztahu. „Nechtěli jsme však žádné sebetrýznivé monology třicátnic, které nemohou najít partnera. Chtěly jsme střílet do vlastních řad a přesně pojmenovat, jaké jsou typy žen, jakým způsobem jdou na chlapy,“ vysvětluje režisérka.

Poddtilem Kuřaček je Něžná groteska o virtuálních láskách, pracujících ženách a mužích v domácnosti. Ivanov je zase Komedie o muži, který si to „musí nechat projít hlavou“. Hrdina je ale hlavně smutný.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

„Ivanov řeší smyl života, osamělost, vztah k ženám. Své nitro, ve kterém se nedokáže vyznat. Ano, je smutný, ale doufejme, že v tom smutku bude občas i komický,“ říká Tomáš Jirman, který hraje Nikolaje Ivanova.

Režii Ivanova má mladý režisér Štěpán Pácl, kterého už divadelní odborníci dvakrát ocenili prestižní Cenou Alfréda Radoka. 

„Naše iscenace je tak trochu portrét deprese, pocitu zmaru. Řeší, jak se zorientovat ve společnosti, kde nejhmotnější je jakási podivná prázdnota nebo ukájení jednoduchých potřeb. A je to také příběh člověka, který to chce překonat, napravit,“ vypráví režisér.

Světová premiéra Kuřaček je ve zkušebně Národního moravskoslezského ve středu, premiéra Ivanova je na hlavním pódiu tohoto divadla dnes.