Novodobý Hendrix zahrál v Opavě na kytaru a daxofon

Kazuhisa Uchihashi je virtuózní kytarista, improvizátor, experimentátor, hledač nových zvuků. Spolupracuje se špičkami světové avantgardní hudební scény. Poslední týden strávil tento rodák z japonské Osaky v Česku. Po Brně, Praze a Ostravě vystoupil v Opavě.

Uchihashi hraje na dva nástroje. Na kytaru a daxofon. To je originální nástroj, který přímo pro něho vymyslel a vykonstruoval německý avantgardní hudebník Hans Reichel.

 „Kytara je taková více logická, nástroj daxofon je spíše jako hlas zvířat, lidí, je organičtější. Rád tyto nástroje při improvizaci střídám, je to osvěžující,“ říká Kazuhisa Uchihashi.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Koncert se odehrál na scéně multikulturního centra Gottfrei, které Opavanům představuje různé formy současného umění. Učihašiho získalo pro nekonvenční koncertní cyklus s názvem Pohyby, zvuky, prostory opavské sdružení Bludný kámen.

„Kazuhisa se pohybuje na pomezí noizu, soudobé hudby a rocku. Ke kytaře a ke zvuku přistupuje jiným způsobem než klasický kytarista. Je to tak trochu Jimi Hendrix po čtyřiceti letech, hlavně v tom nasazení,“ snaží se charakterizovat projev japonského kytaristy Martin Klimeš, který je předsedou sdružení Bludný kámen. To už řadu let především jeho prostřednictvím propaguje experimentální zvukovou a vizuální tvorbu. V opavském klubu Gottfrei našel nový prostor.