Dívky z Břeclavska se učí sebeobranu ve škole

Brno - Znalost alespoň základů sebeobrany může v případě napadení zachránit život. Dnešní náctileté dívky, které jsou nejčastější obětí násilníků, se proto sebeobraně učí už na základní škole. Jedním takovým kurzem tento týden prošly žákyně osmých a devátých tříd základní školy v Lanžhotě na Břeclavsku.

„Nesmíte jen tak plácat, pořádně bouchnout,“ křičela napříč tělocvičnou lanžhotské školy policejní instruktorka Věra Krásná.

Na lekci sebeobrany se školačky učí ty nejjednodušší a zároveň nejúčinnější chvaty. Pokud k napadení dojde, je nejdůležitější vědět kam a jak udeřit, a tím útočníka alespoň na pár sekund omráčit, radí policisté. Do nosu, chytnout za ucho, kopat. Hlavně se toho nebát a co nejrychleji se dát na útěk.

Dívky ve škole trénovaly sebeobranu (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že mi to určitě dodalo sebedůvěru v tom, že se dokážu sama ubránit,“ uvedla jedna ze školaček. Před přehnaným sebevědomým ale instruktoři varují.

„Nevyhledávejte to. Nezapomínejte, že když budete flirtovat, tak se to může obrátit proti vám. Vím, že jste krásné a vyzývavé, ale myslete na to, že chlapi přemýšlejí úplně jinak,“ varovala dívky instruktorka. „Nepřeju vám to, ale když by k něčemu takovému opravdu došlo, tak se chovejte drsně. Není to sranda. Jde vám o život,“ loučila se s účastnicemi kurzu.

O podobné hodiny je nemalý zájem. Břeclavští policisté v roli instruktorů navštíví za týden alespoň jednu školu.