460 lůžek pro akutní péči zmizí z nemocnic v MS kraji

Ostrava - Z nemocnic v Moravskoslezském kraji by mělo zmizet 460 lůžek pro akutní péči. Návrh dostali krajští radní od zdravotních pojištoven. Kraj s takovým počtem nesouhlasí a na jednání, které je naplánované na příští úterý, bude požadovat výrazně nižší počet. Už od dubna je ale například úplně zrušené lůžkové oddělení neurologie v nemocnici Orlová.

Nemocniční postele bez pacientů - v krajských nemocnicích stále častjěší obrázek. Podle zdravotních pojišťoven je to, co je prázdné, nepotřebné. Poslední návrh škrtů lůžek jen v krajských zařízeních  se zastavil na číslovce 460. „Ten návrh vycházel z novějších rozborů ale také z nových doporučení odborných společností a z nové analýzy komplexní péče, kterou zpracovalo Národní referenční centrum,“ uvedl ředitel VZP Ostrava Michal Vojáček.

„Já v tuto chvíli nechci říkat, jaké množství lůžek je pro nás přijatelé, my samozřejmě chceme zachovat co nejširší péči pro naše občany,“ tvrdí hejtman MS kraje Jaroslav Palas. Pojištovny tvrdí - úplně zavřít nechceme žádnou z nemocnic, jen v nich chceme snížit počet lůžek, případně oddělení zrušit a nechat jinde. Poslední případ je z Orlové, kde skončila lůžková neurologie.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Orlovská neurologie měla plůvodně 25 postelí, kraj teď bude usilovat o to, aby vzniklo alepsoň 14 v Havířově. Ostatní lůžková oddělení v Orlové zatím fungují normálně. „Smlouvy máme uzavřeny do konce roku, jak všechny ostatní nemocnice, pouze od VZP máme smlouvu uzavřenou do 30.6.,“ vyjádřil se lékař Nemocnice Orlová Zdeněk Bělík. Která další oddělení potká podobný osud, jako to v Orlové, zatím nechtějí pojišťovny a kraj komentovat. Jasněji by ale mělo být po společném jednání, které je  naplánováno na 10.dubna.