Společnost RPG dnes s policisty kontrolovala byty v Havířově Šumbarku

Havířov - Zvýšená trestná činnost, záškoláctví a rušení veřejného pořádku. Důsledky, kvůli kterým kontroloval byty v sociálně vyloučené lokalitě v Havířově Šumbarku jejich pronajímatel – společnost RPG. Společně s policií tak reagoval na sílící napětí v oblasti. Obyvatelé městské části si stěžují na rostoucí kriminalitu.

Leopolda Petrušková bydlí v Havířově Šumbarku přes 20 let. Ve vchodě, kde bylo obsazeno osm partají je teď jednou ze dvou nájemnic. „Kvůli romské komunitě se už skoro všichni odstěhovali, protože nemáme jediný sklep, máme všechno rozbité, vykopané dveře,“ stěžuje si. Strach mají i ostatní nájemníci. Trápí je krádeže, nadměrný hluk a agresivita některých spoluobčanů. „Špatná docházka dětí do škol a problémy s úhradou nájemného, to jsou největší zdejší problémy,“ říká romský asistent magistrátu města Havířova Pavel Daniel. Prohlídku problémových lokalit absolvovali se zástupci společnosti RPG také policisté. Podle nich je situace nejhorší v létě, kdy je veřejný pořádek narušován nejvíce. V místě chtějí proto posílit hlídky.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Zástupci největšího pronajímatele bytů v Havířově Šumbarku obdrželi loni přes tři sta stížností na narušování veřejného pořádku. V kontrolách proto chtějí pokračovat. „V této chvíli nehceme dopředu sdělovat ty termíny, pokud bychom dopředu avizovali, kdy tyto kontroly proběhnou, pak by se zcela minuly svým účinkem,“ vyjádřil se mluvčí RPG byty Petr Handl.

Další problémovou lokalitou je Havířov Prostřední Suchá. Slezská diakonie tady chce proto prvního května otevřít poradenské centrum.