Absolventi rekvalifikačního kurzu nedostali slíbenou podporu

Ostrava - Nezaměstnaní, kteří absolvovali rekvalifikační kurz pořádaný Občanským sdružením Ostravské slunéčko, se bouří. Nedostali slíbenou podporu. Sdružení, které na kurz získalo téměř pět a půl milionu korun z evropských fondů, totiž nedodalo na úřad práce potřebné dokumenty.

Marta Čempelová je v invalidním důchodu a bez práce už déle než půl roku. Pracovat ale chce. Přihlásila se proto na rekvalifikační kurz. Za jeho absolvování měla dostat od úřadu práce peníze. „Těch prvních 14 dnů bylo motivačních, to jsme věděli, že nedostaneme zaplacené, další měsíční kurz byl kurz strážný, a to jsme měli dostat zaplacenou podporu v nezaměstnanosti,“ říká. Nic ale nedostala. Úřad práce v Ostravě tvrdí: pokud rekvalifikaci pořádá on sám, mají lidé automaticky na podporu nárok, v ostatních případech musí daná agentura plnit určité podmínky. Občanské sdružení, které kurz zprostředkovalo, mělo ještě před jeho zahájením uzavřít smlouvu s úřadem práce. Tak se ale nestalo. „Potřebné doklady, které úřad práce potřeboval pro uzavření dohody, nebyly dodány vůbec,“ potvrdil Libor Buganský z krajské pobočky ÚP.

„Víme, že tím naším pochybením bylo poškozeno sedm osob,“ přiznává předseda OS Ostravské slunéčko Petr Otáhal. Ostravské slunéčko absolventům kurzu slibuje: peníze dostanete.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Rekvalifikanti navíc dostali jen potvrzení o absolvování kurzu. Zaměstnavatelé ale vyžadují oficiální osvědčení. „Toto osvědčení my skutečně dáváme všem účastníkům, až když mají dohodnutou pracovní smlouvu,“ uvedl Petr Otáhal.

„Už pracuju dva týdny u bezpečnostní agentury, to osvědčení jsem ještě nedostal,“ tvrdí ale absolvent kurzu Jan Hümer. On a paní Čempelová proto nevylučují ani podání trestního oznámení.