Handicapovaným studentům pomůžou spolužáci

Ostrava - V nouzi poznáš přítele - známé přísloví do posledního písmene naplnili studenti Střední školy Zdeňka Matějčka z Ostravy-Poruby. Když zjistili, že jejich handicapovaní spolužáci spolu chtějí začít žít, rozhodli se, že jim pomohou sehnat vybavení i peníze na zařízení společného bezbariérového bytu.

Jednadvacetiletá Kamila Salamonová se se stejně starým Tomášem Ležoňem seznámila před třemi roky ve škole. Studují stejný učební obor. Život na internátu se ale teď rozhodli vyměnit za bydlení bez pomoci druhých. Sehnat podnájem nebylo to nejhorší. Ušetřené peníze použili na základní věci do kuchyně, na nábytek už ale nemají. Pomoc nabídly budoucí sociální asistentky, oslovují spolužáky, chtějí Kamile a Tomášovi základní vybavení sehnat. „Ta odvaha, že budou bydlet spolu a že to zvládnou, to samo o sobě si myslím motivuje lidi k tomu, aby jim pomohli,“ říká studentka SŠ Zdeňka Matějčka Žaneta Šturcová.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Na konci května by chtěli spolužáci na kurtech nedaleko školy uspořádat benefiční tenisový turnaj a výtěžek z něj dát Kamile a Tomášovi. „Jsme rádi za pomoc a jsme jim moc vděčni,“ děkoval Tomáš Ležoň svým kamarádům ze školy.