Brněnská Radost v nové inscenaci „sfoukne prach“ z Kytice

Brno - Loutkové divadlo Radost chce v nové inscenaci sfouknout prach z povinné školní četby – sbírky balad Kytice od Karla Jaromíra Erbena. Režisér Petr Nosálek si vybral pět balad, v nichž se člověk setkává s působením tajemných sil a bytostí. Cílem inscenace je to, aby se „povinné“ setkání s Kyticí stalo zároveň sugestivním zážitkem. Premiéru mohou diváci vidět dnes večer.

Divadelníci do nové inscenace zařadili balady Svatební košile, Zlatý kolovrat, Vrba, Vodník a Kytice. Inscenace s některými až „hororovými“ motivy je určena dětem od devíti let, mládeži i dospělému publiku.

„Je to trošku psychologizované a je to opravdu od jednoduché pohádky až po tvrdý horor,“ popsal výběr jednotlivých balad režisér Petr Nosálek. „Je mně líto Pokladu, když jsem byla mladší, tak jsem si říkala, že Svatební košile bych si chtěla zahrát, a teď zase když jsem starší, tak mě láká to téma matka – dítě, to se mi líbí hodně. Ale do výběru se dostala Vrba, která je krásná a nebývá tak často zpracovávaná,“ doplňuje ho herečka Michaela Kotěrová.

Autorem výpravy brněnského uvedení Kytice je Pavel Hubička, hudbu složil Pavel Helebrand. Erbenova Kytice, která čerpá z kořenů lidových mýtů a pověstí, vždy lákala divadelníky ke scénickému ztvárnění. Hrála se například v Teplicích, Hradci Králové, Plzni i Ostravě, zvláštní věhlas získala inscenace Divadla Semafor, pro kterou balady upravil Jiří Suchý a hudbu složil Ferdinand Havlík.

„V samotném textu, v tom verši, je základ naší literatury, je to až posvátné. Myslím si, že dnešní generaci je dobré to předat,“ zdůvodňuje návrat k více než 150 let starým baladám režisér Nosálek.

Ukázky z představení Kytice (zdroj: ČT24)

Radost – divadlo pro malé i velké

Radost už má v tomto kalendářním roce za sebou jednu premiéru pro dospělé. V lednu uvedla novou verzi komedie Limonádový Joe. Autor úpravy Vlastimil Peška se inspiroval slavným filmem i starší divadelní hrou. Příběh usměvavého pistolníka se zvláštní zálibou v limonádě vypráví v Peškově úpravě šéfredaktorka novin, a tak se část děje přesunula do redakce a tiskárny.

Celkem má Radost v současnosti na repertoáru 25 inscenací, většinu z nich pro děti a mládež. Soubor se od počátku specializuje na loutkové divadlo, ale nevyhýbá se ani činohře a hudebnímu divadlu.