Je to výzva, říká dokumentarista Jan Gogola ml.

Brno - Události dne očima dokumentaristů připravuje na tento pátek Redakce zpravodajství České televize Brno. Roli redaktorů si vyzkouší pět mužů a jedna žena. Jak se s denními událostmi na jižní Moravě a na Zlínsku vypořádají? Uvidíte v pátek v 18:00 na ČT1.

Peter Kerekes, Erika Hníková, Robert Kirchhoff, Vít Klusák, Martin Mareček a Jan Gogola ml. Posledně jmenovaný v minulosti v brněnském studiu České televize pracoval. Přesto je pro něj účast na projektu novou zkušeností.

„Pokusíme se vytvořit zprávu, aby bylo patrné, že je vytvořena s nějakým názorem. Pro člověka, který má na dokument větší plochu, je výzvou pokusit se vyjádřit na mnohem kratším prostoru,“ říká Jan Gogola ml.

„Je mi to sympatické, myslím si, že i do zpravodajství by se měl dostat pohled více žánrů, klidně i básně, jak tomu bylo naposledy v případě básně Güntera Grasse. Dnes zpravodajství vnímáme jako neutrální fakta. Z toho může vyplývat přijímání zpráv jako něčeho sterilního. To, že se až v den natáčení dozvíme, jaké téma budeme zpracovávat, je pro mne výzva. Zjistím, do jaké míry jsem schopen o těch věcech přemýšlet v souvislostech,“ naznačuje Jan Gogola, jakým směrem se jeho zpracování tématu bude ubírat.

Jan Gogola ml.

Absolvent žurnalistiky Univerzity Karlovy a Katedry dokumentární tvorby pražské FAMU pochází z Uherského Hradiště. Působí nejen jako režisér, ale také jako dramaturg – podílel se například na snímcích Český sen, Jak se vaří dějiny, Oko nad Prahou nebo Vítejte v KLDR. V minulosti působil také jako ředitel programu ČT Brno a dramaturg ČT.

Vloni začal točit film o akcích výtvarnice Kateřiny Šedé, která na sebe naposledy výrazně upozornila v souvislosti s projektem Od nevidím do nevidím. Tehdy osmdesát obyvatel jihomoravských Bedřichovic ve spolupráci s galerií Tate přesunula do Londýna, kde měli prožít sobotu stejně jako ve svojí vesnici. Dokument zachytil také projekt Líšeňský profil, ve kterém autorka hledala tvář Líšně v profilech jejích obyvatel.