Letecké souboje modelářů v Hlubokých Mašůvkách

O víkend 14. a 15.dubna si vyznavači leteckého modelářství dali dostaveníčko na modelářském letišti Model City u Hlubokých Mašůvek na Znojemsku. Leteckými bitvami na zamračené obloze chladných dubnových dnů zahájili svoji letošní sezonu letečtí modeláři v kategorii leteckých soubojů (aircombat).

V této kategorii se létá ve skupinách, kdy každý bojuje sám za sebe, každý proti každému. Letadla jsou modely skutečných legendárních strojů z období II. světové války. Modely jsou postaveny ve zmenšeném měřítku 1 : 12 a jejich velikost je kolem jednoho metru. Letadla mají připevněnou 12 metrů dlouhou stuhu. Úkolem je tuto stuhu protivníkovi useknout a přitom si uhlídat svoji.

Nakajima Richarda Křížaly po boji
Zdroj: ČT24/Daniel Kratochvíl

Vzhledem k tomu, že je ve vzduchu několik letadel současně, dochází i k dramatickým kolizím. Aircombat je nejen boj, ale hlavně soutěž a zábava a piloti, kteří přijíždějí na soutěž vybaveni i několika soutěžními letadly, berou případné havárie hrdě a přátelsky.

V sobotní kategorii ACES zvítězil Patrik Svída před Jakubem Skotnicou a Karlem Vašicou.

Vítěz sobotní soutěže Patrik Svída
Zdroj: ČT24/Daniel Kratochvíl

V nedělní soutěži v kategorii EPA zvítězil Pavel Dvořák před Zbyňkem Majerem a Lukášem Krevňákem.

Fotografie a videa z akcí spolu s aktuálními informacemi o životě v Model City najdete na internetových stránkách www.modelcity.cz

Antonín Šnajdar, Hluboké Mašůvky; Fotografie: Daniel Kratochvíl