Brit dostal podmínku za napadení policistky a propagaci nacismu

Brno - Za počmáranou zeď magistrátu podmínka a povinnost uhradit škodu, teď brněnský Městský soud odsoudil Brita Alberta Vickeryho také za napadení policistky a propagaci nacismu. Uložil mu za to patnáctiměsíční podmínku s odkladem na tři roky, kterou zrušil dříve vyměřený trest. Návrhu státního zástupce na vyhoštění třiašedesátiletého učitele soud nevyhověl. Sám Vickery se dnes k hlavnímu líčení nedostavil, vypovídala však pravděpodobně jediná nezávislá svědkyně – novinářka Lucie Kavanová, které se tím pochlubil jeden z policistů. Učitele přišla podpořit také dvacítka jeho bývalých studentů z brněnského Biskupského gymnázia.

Save the opera. Save the ballet. Get Angry! Pětkrát po sobě popsal černým fixem zeď Nové radnice v Brně, dvakrát ho při tom chytili. Za ničení veřejného majetku uložil soud Albertu Vickerymu podmínku a úhradu škody brněnskému magistrátu. Teď ale stojí před soudem znovu, a to za údajné výtržnosti v cele, kde po zadržení několik hodin čekal na výslech.

U výslechu měl Vickery praštit policistku a hajlovat. „Násilím mě cpali do cely. Nechápal jsem, proč tam musím jít znovu, když mi prvně dali lístek s tím, že tam nebudu déle než šest hodin. Přirozeně jsem se bránil. Jenže oni pak řekli, že jsem napadl já je. Chovali se ke mně velmi hrubě. Můj kabát hodili na zem cely a policistka na něj dokonce plivla,“ neskrývá rozhořčení.

„Nechali mě tam zavřeného, nemohl jsem si zavolat domů, co se mnou je, za celou tu dobu mi dali jen dvě malá jídla. Nechtěli mě ani pustit na záchod. Když už jsem byl opravdu zoufalý, tak jsem vzal toaletní papír a omotal jím kameru, kterou mě tam pozorovali. To tam byli do pěti minut,“ tvrdí Vickery.

Záznamy z kamer chybí

Na záběry z téže kamery se ale u soudu, který se konal 20. února, odkazovat nemohl. „Řekli mi, že kamera slouží pouze k pozorování člověka uvnitř cely, ale nic nenahrává. To je podle mě nesmysl,“ rozčiluje se Vickery, který je skálopevně přesvědčený o své nevině a policisty, se kterými se v cele popral, přirovnal k nacistům. „Myslím si, že kdybych napadl skutečně já je, záběry by se hned našly, aby je použili proti mně. Samozřejmě nechtějí, aby někdo viděl, jak tam do mě kopali,“ uvedl obžalovaný.

Podle spisu, který soud obdržel od brněnské policie kamery v cele opravdu záznamy neuchovávají a i kdyby tomu tak bylo, počítač, který běžně záznamy uchovává, vyhořel. Kamery jen přenáší dění v celách a nahrávají, jen pokud dozorce nahrávání zapne. Policista podle spisu nedokáže sledovat dění ve všech celách a nic z toho, na co si stěžuje Albert Vickery, neviděl.

Vickeryho přišli k soudu podpořit studenti z Biskupského gymnázia
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Novinářka v roli svědkyně

Jediným nezávislým svědkem v případu je tak zřejmě redaktorka Respektu Lucie Kavanová. V jedné restauraci se s ní o historku z cely náhodou podělil jeden z policistů. „Policista mluvil o tom, jak jeho osm kolegů zmlátilo obušky nějakého muže a chlubil se, jak se jim to povedlo,“ vypověděla Kavanová. Přes známé se jí podařilo získat kontakt na Alberta Vickeryho. To, co jí pověděl, přesně odpovídalo příběhu policisty.

Rozhovor se svědkyní, novinářkou Lucií Kavanovou (zdroj: ČT24)

Z vyprávění policisty si novinářka zároveň odvodila, že podobné případy nejsou v Česku ničím výjimečným. „Říkal o Britovi, že měl velké štěstí, že dopadl ještě dobře,“ dodala Kavanová, kterou případ šokoval. Vickery jí ale zároveň otevřeně přiznal, že policistku v rozčilení skutečně uhodil.