V ekologické hodině v Lounech se děti učily třídit odpad

V pondělí 16. dubna se v 1. A třídě na Základní škole v ul.  Přemyslovců v Lounech uskutečnil výukový program zaměřený na nejmenší školáky - ti se zábavnou formou učili, jak třídit odpad, co to je recyklace a kompostování, jak může vypadat svět zavalený odpadky.

Komise pro životní prostředí při lounské radnici se věnuje ve své práci i prevenci a práci s mládeží. A právě akce na ZŠ v ul. Přemyslovců byla součástí tohoto programu. S předsedou komise dr. Bohumírem Roedlem jsme školu v pondělí 16. dubna navštívili.

Pane doktore, můžete nám říci, co to bylo za akci? „Od roku 1990 se ve světě 22. dubna slaví Den Země. Je to ekologická akce, která upozorňuje na negativní dopady lidské činnosti na životní prostředí. Připojují se k ní různá sdružení a podporují ji mnohá města. Ekocentrum Dymnivka při Domě dětí a mládeže v Postoloprtech připravilo pro dvě lounské základní školy, Přemyslovců a Prokopa Holého, výukový program. Je zaměřený na nejmenší školáky, kteří se zábavnou formou učí, jak třídit odpad, co to je recyklace a kompostování, jak může vypadat svět zavalený odpadky. Paní ing. Zdeňka Parýzková si program připravila velmi pěkně, děti si hrály a ještě se toho hodně dozvěděly. To ale není jediná akce, kterou Dymnivka pro letošní Den Země připravila. 18. dubna uspořádali studenti SOŠ Louny mezi obyvateli Loun anketu zaměřenou na problematiku odpadů. A se žáky Speciální základní školy v Lounech se uskuteční úklidový den. Trasa povede od školy, kolem Lounské tůně a na Červený vrch. Odbor životního prostředí Města Loun tento projekt finančně podpořil.“

Ladislav Bába, Louny