Další vládnutí může českou pravici fatálně poškodit

Praha – Pokud se nové vládní koalici v následujícím období nepodaří voliče přesvědčit, že má její existence smysl, mohou v příštích poslaneckých volbách pravicové strany fatálně propadnout. V Hyde Parku ČT24 na to upozornil komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. Podle něj sice ani ODS ani TOP 09 kvůli voličským preferencím momentálně o předčasné volby nestojí, následující období jim ale může uškodit ještě více, a to zejména kvůli úsporným reformním zákonům, které vstoupí v platnost po Novém roce.

„Volební preference ODS a TOP 09 jsou tak neuspokojivé, že si musí přát oddálit předčasné volby za každou cenu,“ konstatoval v pořadu Hyde Park ČT24 komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. Podle posledního voličského průzkumu, jejž realizovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM), by ODS a TOP 09 volilo 17,5, resp. 11,5 procenta lidí. ČSSD by získala 37 procent a KSČM 20 procent hlasů.

„Předčasné volby by se (přitom) TOP 09 i ODS vyplatily, protože by sice skončily v opozici, ale kdyby předvedly ráznost a premiér Nečas bouchnul do stolu, tak by to pro ně bylo lepší než nějaké další handrkování,“ podotýká Nováček. Podle něj by se jednalo i o nejčistší řešení.

Čeká ODS osud slovenských kolegů?

Jediná možnost, jak další pokles voličských preferencí zvrátit, je totiž podle Nováčka v budoucím období přesvědčit veřejnost o tom, že je vláda ve formující se podobě ODS, TOP 09 a platforma Karolíny Peake užitečná a dělá kroky pro Českou republiku nezbytné. V opačném případě lze očekávat výrazný propad voličských preferencí pravicových stran, za nímž by stály nejen dosavadní vnitrokoaliční půtky, ale také další vlna úsporných opatření, jež jen umocní stávající protesty proti Nečasovu kabinetu.

„V tom případě se obávám, že z těch dnešních preferencí může být za dva roky ještě výrazně méně, a kdyby to tak mělo být, tak by oběma stranám po volbách hrozil úděl stran menšího významu typu ODA nebo Unie svobody. Takovéto strany ale nejsou nikdy samy schopny určovat směr politiky a sestavovat vládu,“ konstatoval Nováček. V Česku by tak mohlo dojít k podobné ztrátě významu pravicových stran, jako tomu bylo v předčasných volbách na Slovensku, ovšem ještě s tím rozdílem, že stávající pravicový kabinet není na rozdíl od Slovenska oslabován výrazným levicovým populismem.

Nečase zřejmě čeká hořký podzim

Českou pravici navíc s největší pravděpodobností čeká porážka v blížících se krajských a senátních volbách, které proběhnou letos na podzim. Jako tradičně v nich totiž vládní strany, jež jsou v polovině doby pro výkon mandátu, příliš neuspějí.

Zejména pro ODS ovšem případná drtivá porážka může v kombinaci s poklesem voličských preferencí představovat hlubší problém, jenž je podle Nováčka především pro premiéra Petra Nečase možná závažnější než současná vládní krize. „Slabé místo Petra Nečase se skrývá někde úplně jinde. Za určitých okolností v jeho vlastním poslaneckém klubu,“ upozorňuje Nováček a dodává, že po podzimních volbách čeká ODS také volební kongres, na kterém se bude rozhodovat o dalším osudu stávajícího vedení strany.

„V Občanské demokratické straně je řada členů, kteří by se svému předsedovi za leccos, například za zásah v Praze (tzn. za podporu Bohuslava Svobody na úkor letitých funkcionářů – pozn. red.), rádi revanšovali,“ upozorňuje komentátor, přičemž ono revanšování není myšleno jako Nečasovi příznivé. „Jsem velmi zvědav, jak se budou chovat jako poslanci ODS, zda-li dají přednost koaličnímu programu, nebo zdali si premiéra Nečase ve slabých chvilkách náležitě vychutnají.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)