Vyšetřování zdravotnické dokumentace v Paskově pokračuje

Ostrava - Policie i Úřad pro ochranu osobních údajů šetří případ zdravotnické dokumentace zanechané v bývalé onkologické léčebně v Paskově. Česká televize je upozornila, že se ve špatně zabezpečeném objektu navštěvovaném místními lidmi nacházejí písemnosti a fotografie osobní povahy. Podle našich informací bude pro posouzení případu důležité, jestli se materiály týkají lidí, kteří jsou ještě naživu.

Zámek v Paskově. Dříve sem mnozí jezdili na návštěvu za blízkými, které postihla těžká choroba. V posledních letech do opuštěného objektu kvůli krádežím pravidelně mířili i policisté. O tom, že se ve sklepě nachází i zdravotnická dokumentace bývalých pacientů, nevěděli. Vyšetřování zahájili na začátku dubna na základě podnětu od České televize. „V současné době policisté shromažďují všechny potřebné podklady,“ uvedla krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

„Zahajujeme kontrolu Fakultní nemocnice Ostrava ve věci zdravotnické dokumentace v bývalé léčebně v Paskově,“ potvrdil i mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů David Pavlát.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Dokumenty, které ČT odevzdala Úřadu pro ochranu osobních údajů popisují diagnózy pacientů a detaily léčby, kterou tady v Paskově podstoupili. Pocházejí ze sedmdesátých až devadesátých let minulého století. Z hlediska zákona bude klíčové, jestli jsou někteří z nich ještě naživu. Nemocnice se aktuálně vyjádřit nechtěla, ale dříve na objev dokumentů reagovala rozporuplně – vedení tvrdilo, že je archiv dávno pryč: „Všechny dokumenty jsme v roce 2008 skartovali,“ řekl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. Správkyně objektu ale uvedla, že dokumentaci odstraňují postupně:

Zámek jako léčebnu nemocnice nevyužívá od roku 2005. Krátce tady pobývaly i klientky jednoho sociálního ústavu – jejich jména tady mimochodem dodnes visí na nástěnce. Nyní nemocnice chystá zámek k prodeji, nezabezpečený vstup už zajistila.