AVÍZO: Interaktivní den s policií v mělnickém muzeu

V Regionálním muzeu Mělník probíhá do 6. května výstava Z historie bezpečnostních sborů aneb „V muzeu je…Policie!" Realizační tým jako závěrečnou tečku na sobotu 5. května 2012 od 10 do 14 hodin připravil zpestření v podobě interaktivního dne, kdy bude možné navštívit výstavu a vyzkoušet si zajímavou techniku městské i státní policie.

Přítomen bude psovod se svým pomocníkem, opět bude připravena beseda s plk. JUDr. Dlouhým pro všechny, kteří v den vernisáže nemohli přijít. Pro děti bude připravena od 11:00 hodin pohádka Ježek Kryštof, kdy budou moci s Pohádkovou zemí víly Pohádky a Ježkem Kryštofem nahlédnout do dopravní výchovy. Dopravní výchově se v muzeu bude věnovat i BESIP Ministerstva dopravy ČR.

Výstava Z historie bezpečnostních sborů aneb „V muzeu je…Policie!" v Regionálním muzeu Mělník probíhá už od 16. 04. 2012. Výstava vychází z činnosti a historického vývoje bezpečnostních složek. Prezentovány jsou objektivní dobové dokumenty a fakta, z nichž si mohou některé návštěvníci i vyzkoušet. Například je možné zhotovit si otisky prstů, vyzkoušet si prostorovou orientaci či nahlédnout do reálného místa činu a četnické stanice z období 1. republiky. Expozice obsahují ukázky uniforem z jednotlivých období, stejnokrojové součástky, pomůcky, zbraně a fotografie. Naším cílem je přiblížit laické veřejnosti práci Policie ČR a městské policie, prezentovat jejich činnost v kontextu historického vývoje, jak z pohledu represivní, tak preventivní práce.

Fotografie z autogramiády M. Dlouhého
Zdroj: ČT24/Kristýna Frelichová

Vernisáži předcházela, pro příjemné navození atmosféry dob minulých, beseda O četnících a Četnických humoreskách. Plk. JUDr. Michal Dlouhý, autor námětu stejnojmenného televizního seriálu A. Moskalyka, se proměnil v četníka, který své posluchače vtáhnul do doby prvorepublikové. Vyprávění o četnících přiblížilo jak historická fakta, tak i vlastní život na četnických stanicích a v soukromí četníků. Zajímavá jistě pro přítomné byla i možnost nahlédnout pod pokličku zákulisí a natáčení seriálu „Četnické humoresky“ nebo „Dobrodružství kriminalistiky“.

Kristýna Frelichová, Regionální muzeum Mělník