Po takzvané Hanácké dálnici se bude brzy zase jezdit rychleji

Olomouc - Na rychlostní silnici R46 začaly opravy středových svodidel. Jejich výměna je jednou z podmínek, aby se po takzvané Hanácké dálnici z Olomouce do Brna dalo jezdit zase rychlostí 130 kilometrů v hodině. Rychlost tu byla snížena kvůli nevyhovujícím parametrům komunikace.

Původní svodidla – místy nedosahovala výšky ani 30 centimetrů. Nové bariéry jsou masivnější, měří metr dvacet a v noci mají chránit před oslněním.  Přijdou na 121 milionů korun. Pracovníci vymění všechna svodidla v délce 35 kilometrů. Kromě úseku u letiště ve Vyškově, kde jsou použita svodidla lanová. „Výhoda těchto svodidel je, že jsou lepší, co se týče nárazových zkoušek. To je podstatné při dnešním stupni dopravy. Zachraňují život motorkářům,“ tvrdí zástupce společnosti dodávající svodidla Petr Černík. Aby byla silnice zase bezpečná, naváže na výměnu svodidel i oprava nevyhovujícího povrchu hned v několika úsecích. „V letošním roce budeme pracovat na čtyřech úsecích v celkové délce zhruba12 kilometrů,“ potvrdil ředitel olomoucké správy ŘSD Martin Smolka.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Místo 130 kilometrů v hodině stovkou – toto nařízení naštvalo nejen řidiče, ale i krajský úřad. Po opravách budou ovšem moci řidiči jezdit po R46ce alespoň 110kou. Odborníci navrhli snížení rychlosti a generální opravu komunikace po loňské tragické nehodě u Prostějova. Zemřelo při ní šest lidí. Kvůli nepřiměřené rychlosti, ale i kvůli tomu, že jedno z vozidel přeletělo přes svodidla do protisměru.