Hudební festival Janáčkův máj začne poprvé ve vítkovickém plynojemu

Ostrava – V Dolní oblasti Vítkovic vrcholí přípravy na to, aby v tamním zrekonstruovaném plynojemu mohl být poprvé v historii zahajovací koncert Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj. Datum je 17. května. V impozantní multifunkční hale, jejíž přestavbu navrhl architekt Josef Pleskot, zazní tradičně Sinfonietta Leoše Janáčka, tentokrát v podání Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Vedle Janáčka zahrají hudebníci Straussův Koncert pro lesní roh s hornistou Radkem Baborákem a Čajkovského Italské capriccio.

Ředitel festivalu Jaromír Javůrek připustil, že se neobvyklého prostoru zprvu trochu bál, ale pak se začal těšit. „Prošel jsem si ještě nedostavěný plynojem a rázem jsem si uvědomil, že zde bude všechno krásné a moderní a na vysoké úrovni. Bude to samozřejmě dobrodružná premiéra, ale dívám se dopředu,“ řekl Javůrek.

Ještě dobrodružnější to bude v plynojemu o týden dříve - 8. května, kdy nový prostor pro patnáct set diváků vyzkouší Janáčkova filharmonie Ostrava a písničkář Jaromír Nohavica na společném koncertě. Tato událost je však určena jen pro partnery Dolní oblasti Vítkovic, který projekt podpoří penězi.

„Jaromír Nohavica přijal nabídku na koncert jako velkou výzvu. Vždyť nikdo neví, jaká tam bude akustika a jak to všechno bude fungovat,“ řekl nedávno producent Petr Šiška.

Janáčkův máj potrvá do 8. června a nabízí pestrý program s řadou výjimečných hudebních osobností z Česka i zahraničí. Koncerty budou na mnoha místech v Ostravě i v okolí, například v Ludgeřovicích, Kravařích, Frýdku-Místku, Karviné či Třinci.

„Festival nabízí stylově čisté a vyhraněné programy, jakými jsou například večer Johannesa Brahmse a Antonína Dvořáka, koncert představitelů II. vídeňské školy či varhanní recitál vystavěný výlučně ze skladeb moravských autorů,“ přiblížila nabídku mluvčí festivalu Tamara Vrla. K mimořádným dílům bude patřit například oratorium Sylvie Hororové Mojžíš. Ze zahraničních hvězd ozdobí přehlídku například uznávaný pěvec Ferruccio Furlanetto nebo klavírista Rudolf Buchbinder.