Od listopadu bude v Ostravě platit nedělní klid

Ostrava - Hlučné nástroje, pyrotechnika nebo i střelné zbraně už nebudou o nedělích a o svátcích obtěžovat obyvatele Ostravy. Od listopadu totiž začne ve městě platit protihluková vyhláška. Za její porušení hrozí lidem až třicetitisícová pokuta. Pro firmy budou sankce ještě vyšší.

Aspoň někdy si lidé od takového hluku v Ostravě odpočinou. Sekačky na trávu, cirkulárky, křovinořezy, brusky, a také rozbrušovačky, motorové pily, kompresory nebo vrtačky - to všechno se bude používat pouze od pondělí do soboty mezi šestou hodinou ráno a osmou večer. V neděli a během svátků bude klid po celý den. Protihlukovou vyhlášku prosazovali starostové všech 23 ostravských obvodů. Dlouho se jí ale nemohli dočkat. „Vyhláška měla být schválená už loni v červnu. Z neznámých důvodů byla odložena, pak jsme nějaký čas po ni pátrali a tak jak teď byla předložena, byly k ní výhrady, že by se mohla doplnit, ale jsme rádi, že vyšla v této podobě,“ říká starosta Staré Bělé Josef Holáň.

„Ta vyhláška byla připravena loni, nicméně tehdy byla stažena ještě před jednáním zastupitelstva po dohodě mezi kluby,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Ostravy Michal Bayer.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Vyhláška pamatuje i na výjimky. Ohňostroje na Silvestra a Nový rok povoluje. Za její případné porušení nechce město lidi ihned pokutovat. Strážníci by jim měli nejprve domluvit. „Já si myslím, že ta vyhláška není represivní. Měla by nastartovat nějaké mantinely slušnosti mezi lidmi,“ tvrdí starosta Staré Bělé Holáň. Vyhláška začne platit 1.listopadu. Zastupiteůé připouštějí, že ji upraví, pokud se ukáže, že má nějaké slabiny.