Divadlo uvede antickou tragédii Oresteia v režii Pitínského

Zlín – Očekávaným vrcholem divadelní sezóny ve Zlíně je Aischylova antická trilogie Oresteia. Tragédii se souborem nazkoušel režisér Jan Antonín Pitínský, který tak navazuje na spolupráci z roku 2006, kdy ve Zlíně představil úspěšnou inscenaci Smrt Hippodamie. Představení pro diváky hned několik lákadel – ocitnou se v antickém chrámě a netradičně se usadí i na jeviště. Herce navíc v představení doprovází živě zlínští filharmonici. Premiéru uvede Městské divadlo Zlín dnes večer.

Premiéru měla Aischylova Oresteia v Athénách roku 458 před naším letopočtem. Příběh vypráví o mytickém rodu Átreovců, kde dávná krvavá vina dopadá na další pokolení. Vede tím k řetězu násilí a zločinů. „Orestes musí pomstít vraždu svého otce, proto jde zabít svou matku. Bůh, který mu to přikázal, říká, že pokud to neudělá, tak ani střelou nedosáhne výše jeho příštích muk. Takže vlastně je to osudová postava. Hrdina nemá na výběr, prostě musí jít a konat,“ popsal svoji postavu představitel Oresta Radovan Král.

Pro jednotlivé části trilogie zvolili tvůrci inscenace různé překlady, odlišné kostýmy a taky jiné hudební styly. Provází tak dobou mýtů až k současnosti. Vše v režii Jana Antonína Pitínského. „Takový pan režisér je velkým požehnáním, protože je nesmírně inspirativní. Nejen co se týče textu, ale i pohybové stránky věci. Vedl nás k tomu, abychom hledali určitou specifickou gestiku,“ řekla představitelka Klytaimnéstry Helena Čermáková.

NO COMMENT: Oresteia na prknách zlínského divadla (zdroj: ČT24)

Režisér Jan Antonín Pitínský

„Jsou tam témata velmi otřásající nitrem svojí drastičností a také záležitosti politické, neboť člověk musí zažít třeba okamžik, kdy se rodí demokracie. A musí zároveň pocítit jistou očistu.“

Velký sál připomíná antickou arénu. Jeviště zasahuje do hlediště, část obecenstva může usednout přímo na scéně, hranice mezi prostory mizí. V Orestee účinkuje kompletní soubor zlínského městského divadla a komorní orchestr vytvořený členy Filharmonie Bohuslava Martinů.

Oresteia

Oresteia je trilogie tragédií starořeckého dramatika Aischyla. Skládá se z her Agamemnón, Oběť na hrobě a Usmířené lítice. Původně byla její součástí i čtvrtá hra, Proteus, ale ta se nedochovala a dnes se proto Oresteiou obvykle myslí jen soubor tří jmenovaných her. Poprvé byla Oresteia uvedena na slavnostech boha Dionýsa v Athénách v roce 458 před naším letopočtem, kde získala první cenu.

Děj začíná tím, že král Agamemnon obětuje svoji dceru, aby mohl odjet válčit. Po návratu domů z trójské války a je zabit svojí ženou Klytaimnéstrou a jejím milencem Aigisthem. Jeho syn Orestés ho na radu bohů pomstí, ale stane se horším vrahem než jeho matka. Pronásledují ho božské Lítice, z čehož Orestés zešílí. Pomoc hledá u bohyně Athény. Bohyně předsedá soudu, který nakonec Lítice usmíří a Orestovi je odpuštěno. Pomsta patří do rukou bohů, člověk sám není schopen odhadnout, kam ho jeho čin pomsty může zavést.  

Zdroj: Wikipedia