Izraelský ekonom Haim Shalit přednášel na VŠB-TU Ostrava

Ostrava - Přední izraelský ekonom Haim Shalit zavítal do Ostravy. V rámci své návštěvy České republiky přednášel i na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské. Ta se přednáškami světově známých profesorů snaží zkvalitnit svou výuku.

Velká osobnost finanční a matematické ekonomie - Haim Shalit. Působí na Ben-Gurion University uprostřed Negevské pouště v Izraeli. V Ostravě přednášel o tom, jak investovat v době krize. „Narodil jsem se tady za hranicemi, v Polsku. Řekl jsem si, že je to dobrá příležitost podívat se, jak to vypadá na druhé straně hranice,“ prozradil Shalit. Během své týdenní návštěvy přednášel izraelský ekonom i na Karlově univerzitě a Akademii věd v Praze. „Rád předávám své poznatky, proto navštěvuji různá místa po celém světě,“ řekl.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Přednášky zahraničních pedagogů organizuje ekonomická fakulta pravidelně už několik let. Za tu dobu zavítali na VŠB např. odborníci z Německa, Turecka, Austrálie nebo Kanady. Před třemi lety se katedra zapojila do rozvojového projektu ministerstva školství. Ten se zaměřuje právě na zahraniční spolupráci mezi jednotlivými univerzitami. „Hlavní cíl je zvýšit vědeckou výzkumnou činnost, napojit se na mezinárodní projekt, zlepšit zapojení do mezinárodní komunity,“ uvedl proděkan pro vědu a výzkum Zdeněk Zmeškal. Ekonomická fakulta ještě v letošním roce přivítá na své půdě další profesory světového jména, tentokrát z Belgie a Itálie.