Podle celníků z Hatí mizí padělky, natáčení ČT to nepotvrdilo

Hatě (Znojemsko) - Padělky značkového oblečení z tržnic postupně mizí. Jihomoravští celníci opírají své tvrzení o snižujícím se počtu falzifikátů o výsledky série kontrol, které provedli v Hatích na Znojemsku. Štáb České televize ale žádnou výraznou změnu k lepšímu nezaznamenal.

Před dvěma týdny celníci při kontrole v Hatích zabavili pět tisíc kusů podezřelého zboží, což je mnohem méně než v minulých letech. Podle vedení celní správy je to výsledkem kontrol a zátahů, které padělky vyhánějí. „Dokonce i z parkovišť zmizely odstavené vraky dodávek, které sloužily jako příruční sklady. Dnes zboží nacházíme spíše na toaletách nebo v osobních vozidlech,“ řekla mluvčí brněnských celníků Lada Temňáková.

Zátahy celní správy v tržnicích v Hatích
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Štáb ČT se vypravil do asijské tržnice Excalibur v Hatích – a minimálně tady je skutečnost trochu jiná. Desítky padělků světových značek nabízí hned první tři trhovci. Trička údajně od firmy Adidas nebo Puma stojí tři sta korun. Když jsme požádali o jinou barvu a velikost, vrátil se stánkař s požadovaným zbožím.

NO COMMENT: Štáb ČT na tržnici v Hatích (zdroj: ČT24)

Celníci se brání, že nejsou schopni zajistit nonstop dozor. „Dá se předpokládat, že trhovci na stáncích skladují jen minimální zásobu k okamžitému prodeji a tím také riskují nižší ztráty při případných kontrolách. Jeden den zboží zabavíme a už druhý den si to tam zase dovezou,“ vysvětlila Temňáková.

Podle České obchodní inspekce trhovci mění taktiku a dílny i sklady důmyslně ukrývají. „V případě, když zjistí, že spotřebitel má velký zájem o nějaký výrobek, o určitou ochrannou známku, tak tím spíš si ho vytipují a stáhnou si ho někam bokem,“ popsala ředitelka ČOI Brno Tatiana Neuhybelová. Potvrzuje ale slova celníků, že trhovci značkové zboží nabízí podstatně méně.

V poslední době se ale někteří prodejci na asijských tržnicích začali soustředit na prodej drog. Sedm Vietnamců, kteří u Hatí prodávali ve velkém marihuanu i heroin Rakušanům, už stojí před soudem.