Více než polovina dětí se stala obětí kyberšikany

Olomouc - Už více než polovina českých dětí se stala obětí kyberšikany. Alarmující výsledek zveřejnilo Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Univerzity Palackého v Olomouci. Výzkum probíhal na konci loňského roku. Odborníci se ptali téměř jedenácti tisíc respondentů ve věku od jedenácti do sedmnácti let.

Z nejnovějšího průzkumu Univerzity Palackého vyplývá, že se s kyberšikanou v roli oběti setkalo zhruba padesát sedm procent českých dětí a mladistvých. Nejčastější formou kyberšikany přitom byly verbální útoky. „Děti s tímto problémem mají velké zkušenosti a je to problém, kterému bychom se měli začít věnovat,“ myslí si Veronika Krejčí z Centra prevence rizikové virtuální komunikace. Odborníky ale překvapilo i množství dětí a mladistvých, kteří přiznali, že se na kyberšikaně už sami podíleli. Podle průzkumu jich bylo bezmála deset procent.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Místo toho, aby ten, kdo je postižený, tak si uvědomil rizika a nečinil to, tak se stává, že to kompenzuje a je na druhé straně,“ říká metodik prevence Lukáš Nápravník. Podle pracovníků Centra prevence rizikové virtuální komunikace je v případě kyberšikany důležitá pomoc dospělého. Tu by ale v případě potřeby vyhledalo jen malé procento dětí. Rodiče by proto měli vsadit na prevenci. „Bavit se o tom, co dělají na internetu, proč chodí na internet, co tam hledají,“ radí Veronika Krejčí. Kyberšikana je většinou spojená s psychickým týráním. Oběti jsou často uzavřené do sebe a o problémech s okolím nekomunikují. To může vést až k tomu, že situaci nezvládnou a rozhodnou se ji řešit například sebevraždou.