Romneyho volební tým opustil jeho zahraničně politický poradce

Washington – Tým amerického republikánského kandidáta Mitta Romneyho opustil po pouhých dvou týdnech jeho zahraničně politický poradce Richard Grenell. V úterý to napsal list The Washington Post, podle něhož otevřeně homosexuální Grenell odešel kvůli tlaku konzervativců odmítajících gaye. Grenell už byl také ostře kritizován jako mluvčí americké mise při OSN za předcházejícího prezidenta George Bushe.

Romney bude takřka s jistotou na podzim v prezidentských volbách soupeřem demokratického prezidenta Baracka Obamy. Romneyho mluvčí Matt Rhoades prohlásil, že Grenell se rozhodl odejít z osobních důvodů, které blíž nespecifikoval. „Chtěli jsme, aby zůstal,“ řekl Rhoades.   

Grenell v prohlášení oznámil, že se nemůže „jasně a důrazně vyjadřovat k tématům kvůli vyhrocené stranické diskusi o osobních záležitostech, která někdy plyne z prezidentské kampaně.“

Nicméně Grenell byl podle amerických médií kontroverzní postavou. Upozornil na sebe ostře kritickými výpady na twitteru, které se týkaly i takových témat, jako je váha dalšího republikánského kandidáta Newta Gingriche nebo tělocvik první dámy Michelle Obamové v Bílém domě. Když nastoupil do Romneyho kampaně, vymazal z twitteru na 800 svých vzkazů.