Pětiletý trest za pohlavní zneužití chlapce

Olomouc - Na pět let půjde za mříže Vladislav Pazdera z Přerovska. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci. Pětapadesátiletý muž podle obžaloby pohlavně zneužil nezletilého chlapce a ohrožoval jeho mravní výchovu. Krajský soud ho za to v únoru potrestal šesti a půl roky vězení. Odvolací senát trest snížil – Pazderovi ale navíc nařídil protialkoholní ústavní léčbu.

Vladislav Pazdera chlapce podle obžaloby zneužil v roce 2010. V jedné z místních částí Hranic ho uchopil za bundu a dotlačil do svého bytu. Údajně zamkl vchodové dveře do domu, klíč ukryl a požadoval, aby s ním tehdy desetiletý hoch sledoval nahrávky s pornem. Chtěl také, aby ho chlapec svlékl. „Obžalovaný měl v prosinci roku 2010 pod vlivem alkoholu přimět nezletilého chlapce k určitým sexuálním praktikám,“ potvrdil tiskový mluvčí Vrchního soudu Olomouc Petr Angyalossy.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Vrchní soud se případem zabýval už loni v říjnu. Tehdy ale věc vrátil Krajskému soudu s tím, že má doplnit další důkazy. Dnes senát zamítl odvolání státního zástupce, který požadoval, aby Pazdera byl souzen za znásilnění. Zároveň však neuznal námitky muže, který znovu tvrdil, že nic neudělal. „Posoudil jednání obžalovaného nikoliv jako zločin znásilnění, ale v uvozovkách pouze jako pohlavní zneužití a dále ohrožování výchovy dítěte a za toto ten pětiletý trest podle našeho názoru je přiměřený,“ vyjádřil se Angyalossy.

Vladislav Pazdera si proti dnešnímu rozhodnutí může podat ještě dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle obhájce tuto možnost zváží.