Gavnhol pojede na OH, Koukal je náhradníkem

Praha - Zatím jen Kristína Gavnholt si z českých badmintonistů zajistila účast na olympijských hrách v Londýně. Šanci má ještě Petr Koukal, který je v redukovaném světovém žebříčku druhým náhradníkem a bude čekat do 31. května, dokdy musejí národní federace potvrdit nominace svých reprezentantů.

„Kristína (Gavnholt) se dostala naprosto v pohodě,“ řekl předseda Českého badmintonového svazu Zdeněk Musil, který krátce po poledni dostal z federace listinu postupujících na olympiádu. „Petr (Koukal) je druhý náhradník, ale věříme, že to nakonec klapne a pojede. Jinak by to byla velká smůla,“ řekl Musil. Gavnholt startovala už na hrách v Pekingu, kde ještě pod dívčím jménem Ludíková vypadla ve druhém kole. Do Londýna se 47. hráčka světa kvalifikovala bezpečně, definitivu získala jistotu postupem do čtvrtfinále mistrovství Evropy.

Česká jednička Koukal, který se na přelomu let 2010 a 2011 vypořádal s rakovinou varlat, skončil v žebříčku BWF sedmdesátý. To v redukovaném pořadí i kvůli udělení dvou karet tripartity nakonec znamenalo místo druhého náhradníka. „Je to rozpačité a jsem v pozici, ve které jsem nechtěl skončit,“ řekl Koukal, účastník her v Pekingu. „Cítím šanci, ale je to mrzuté a musím shánět informace, jestli někdo nepojede, abych mohl v klidu spát. Je to hodně o nervech,“ řekl.

Koukalovou šancí je, že někteří přímo postupující hráči nebudou nominováni, protože nesplnili národní kritéria. Češi už vědí, že do této kategorie spadá třeba Nizozemec Eric Pang, 40. hráč světa, a proto je Koukal virtuálně prvním náhradníkem. „O nikom dalším nevím, ale šancí je Izraelec,“ řekl Koukal. Misha Zilberman v sezoně tvrdil, že musí být v redukovaném žebříčku do 32. místa, což o dvě pozice nesplnil. Je ovšem otázkou, zdali izraelská federace jeho start v Londýně potvrdí. Pokud by Zilbermana nenominovala, mohl by se z olympijské letenky radovat Koukal.

Čeští badmintonisté už podobnou situaci v minulosti zažili. Markétě Koudelkové v roce 2000 chyběla tři místa k cestě do Sydney, Jan Fröhlich byl před Aténami o čtyři roky později sedmým nepostupujícím a startu v Řecku se také nedočkal.