AVÍZO: Zámek Mníšek v sobotu 5. 5. a v úterý 8. 5.

Tuto sobotu 5. května a v úterý 8. května pořádá zámek v Mníšku pod Brdy další dětské prohlídky. V sobotu to bude Loutková prohlídka s květinovou vílou, v úterý pak prohlídka Tři věže s mníšeckým čertem.

Loutková prohlídka s květinovou vílou 

V sobotu 5. 5. bude na dětských prohlídkách v Mníšku provádět zámecká víla Květinka. Přišla navštívit své kamarádky víly, které se na zámek nastěhovaly. Jsou to čtyři sestry, co dřív chodily tančit na palouček. Ty se s vámi seznámí v pokojích pro hosty, kde jsou kromě nich zabydlené i další velké pohádkové loutky. Čertík s ježibabou, princezna Růžička se svým ženichem nebo třeba vodník z rybníka pod zámkem. Ti všichni se těší, až za nimi přijdete.

Víla - Mníšek pod Brdy
Zdroj: ČT24/Yan Čelikovský

Kromě hostinských pokojíků navštívíte i další místnosti, ve kterých žili ještě před 100 lety poslední zámečtí páni, a uvidíte spoustu zajímavých předmětů. V koupelnách masážní přístroj a starý fén na vlasy, v dětském pokojíčku hračku školní třídy nebo domeček pro rosničku a v pokojíku pro miminko panenku Čajenku. Uvidíte, jak hezky a moderně se na zámku žilo.

Dětské prohlídky v sobotu 5.5. od 10,30 do 15,30 hodin.

Prohlídka Tři věže s mníšeckým čertem

O státním svátku, v úterý 8. května, bude na zámku Mníšku pod Brdy provázet návštěvníky místní čertík. A to na dětských prohlídkách, které jsou určené pro rodiny a jejich ratolesti. Čertík výklad přizpůsobí věku a schopnostem dětí tak, aby všemu rozuměly. Ukáže a povypráví o tom, jak se na zámku bydlelo rytířům ve středověku nebo poslední hraběnce před sto lety. Zavede je do kapličky za andělem a představí také svého pekelného kolegu – čertíka Brdíka, který tu dokonce pobýval už v dobách, kdy se zámek stavěl. Zavítáte do zámeckých jídelen, salónků i knihovny a také nahlédnete do tří věží. Všude má čertík co ukazovat – rytířské rukavice, andílky na stropě, zasedací pořádek, mačkátko na citróny, korále ve šperkovnici, vějíř paní hraběnky, sbírku vycházkových holí pana barona a mnoho dalších a dalších zajímavých předmětů. Nechte se překvapit!

Čertík Brdík ve Velké jídelně
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

Prohlídky od 10,30 do 15,30 hodin. Rezervace na tel.: 318 590 261.

Marie Charvátová, Správa SZ Mníšek pod Brdy