Coworkingové centrum už i v Ostravě

Ostrava - Ostrava má nové místo pro setkávání a spolupráci. V moravskoslezské metropoli vzniklo první coworkingové centrum. Coworking – tedy práce ve sdíleném pracovním prostoru – je poměrně nový fenomén. První kancelář byla otevřena roce 2005 v San Francisku. V České republice je takových center zhruba desítka - zatím hlavně v Praze a v Brně.

Internet, kopírka, scanner, dataprojektor. Ale také kuchyňka nebo kout pro odpočinek a relaxaci. To je základní vybevení sdílené kanceláře, která se z Ameriky dostala až do Evropy. Coworkingová centra mají být alternativou dlouhodobého pronájmu drahých kanceláří. „Jsou tady lidi, kteří pracují na volné noze, nebo chtějí třeba jenom zdrhnout z pracovního stereotypu,“ říká ředitelka coworkingového centra Viva Renáta Ptáčníková.

„Hlavní přínos vidím v tom, že člověk potká nové lidi a má šanci získat si nové kontakty. Třeba já jsem programátor, ale moc neumím design, takže pro mě je dobré potkat se s designéry,“ prozradil programátor Jiří Urbášek.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Svůj stůl si můžou zájemci o coworking v Ostravě pronajmout za 50 korun na hodinu. Anebo zaplatí měsíční paušál 3000 korun. Vítané jsou i pracující maminky, kterým tu pohlídají děti. Udržet klienty tu chtějí i díky doprovodnému programu jako jsou semináře nebo divadelní představení. Sociologové a psychologové se shodují v tom, že podobná centra mají smysl. „Lidi vlastně, kteří pracují ve skupině, tak jsou často vybuzováni k většímu výkonu, než když pracují doma,“ tvrdí psycholožka Dagmar Beránková. V CW centru může pracovat až 35 lidí. Na akce se jich tu vleze 250. Celá rekonstrukce stála 3,5 miliónů korun. Všechny peníze šly ze soukromých zdrojů.