Radnice v Hranicích prodává městskou společnost Ekoltes

Hranice - Radnice v Hranicích se rozhodla prodat část městské společnosti Ekoltes. Ta doposud zajišťuje pro tisíce domácností distribuci tepla. Důvodem je rapidní odchod stálých zákazníků a zhoršující se ekonomická situace firmy. Zastupitelé očekávají, že prodejem získá město do rozpočtu až 60 milionů korun.

Zatímco v roce 2007 kotelny městské společnosti Ekoltes zásobovaly teplem tři a půl tisíce bytů, dnes je to o tisícovku méně. Náklady na palivo, opravy a revize si tak mezi sebe musí rozdělit zbytek odběratelů. Cena roste a společnost těžko odolává konkurenci. Proto se radní rozhodli, tu část firmy, která distribuci tepla zajišťuje, prodat. „Cílem je kromě finančních prostředků, které město dosáhne z prodeje, tak nižší cena pro ty odběratele,“ tvrdí starostka Hranic Radka Ondriášová. Masový odliv odběratelů si město ani vedení firmy nedokáže vysvětlit. Podle nich je cena tepla, kterou prodává firma srovnatelná s tím, kolik zaplatí domácnost s vlastní kotelnou. S tím ale nesouhlasí Michaela Škrobálková. Ve svém bytě má vlastní kotel na plyn. Zatím co Ekoltesu platila 27 tisíc ročně, teď za teplo její rodina vydá kolem 17 tisíc. „To pořízení kotle se vším všudy, prací, revizemi, vyšlo na 76 tisíc, takže ta návratnost je tam rychlá při té roční úspoře,“ říká předsedkyně SVJ na ulici Přátelství Michaela Škrobálková.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Firma Ekoltes se však odhlašování zákazníků brání. Podala proto na tamní stavební úřad, který odpojení bytů povoluje, žalobu. „Za prvé nikdo neprověřoval ekonomické zhodnocení a za druhé vliv na životní prostředí,“ uvedl ředitel Ekoltes Hranice Milan Vinkler. Do srpna mohou společnosti, které mají o tepelné hospodářství zájem podávat nabídky. V listopadu by mělo prodej schválit zastupitelstvo města.