Kraj zrušil podezřelý tendr. Do nového se namísto jediné hlásí 8 firem

Kuřim - Opakované výběrové řízení na stavbu Kompetenčního centra v Kuřimi potvrdilo podezřelý postup vedení Jihomoravského kraje při loňském tendru na stejnojmenný projekt. Jak Česká televize nedávno upozornila – hodnotící krajská komise se snažila přidělit zakázku jediné přihlášené, a navíc předražené firmě. Stavba tak nabrala několikaměsíční skluz a nemohly tak být zatím čerpány peníze z Evropské unie. Kvůli potížím s projektem muselo žádat ministerstvo průmyslu o prodloužení termínů.

Průběh zakázky přitom vykazoval od samého začátku hned dva varovné signály: přihlášení jediné firmy a cena, za kterou chtěla projekt postavit. Projekt totiž stanovil předběžnou cenu na 34 a půl milionu korun, kdežto firma Frama nabídla 43 600 000 korun. Investiční odbor přesto před několika měsíci doporučil Radě kraje schválit smlouvu s touto firmou a na zbylých 9 milionů si vzít půjčku. Rada ale po několika dalších měsících zakázku úplně zrušila a vypsala novou.

Kdo vyhrál nové výběrové řízení, zatím známo není. Je však možné říci, že se do tendru přihlásilo 8 firem. A ta nejlevější nabízí cenu 28 800 000. To by znamenalo oproti minulému výběrovému řízení o 15 milionů nižší cenu.

Náměstek hejtmana Václav Božek k opakovanému tendru (zdroj: ČT24)

Jihomoravský kraj vysvětluje zcela nestandardní průběh prvního výběrového řízení jako chybu. „Je to ale chyba naprosto ojedinělá,“ uvedl dnes náměstek krajského hejtmana Václav Božek, který má stavbu Kompetenčního centra na starosti. Právě on ale není šéfem Odboru investic, který výběrové řízení připravoval. Průběh tendru je podezřelý i podle právničky Transparency International Radky Pavlišové. „Když je nabídka jedna, a navíc o tolik vyšší, jsou to hned dva signály toho, že je něco špatně,“ míní právnička Transparency International Radka Pavlišová.

Kompetenční centrum v Kuřimi se má stát výzkumně-vývojovou platformou pro české firmy z odvětví obráběcích strojů, strojírenské výrobní techniky a technologie. Poskytne firmám laboratorní i administrativní zázemí. Jihomoravský kraj tím chce podpořit konkurenceschopnost tuzemských strojírenských firem. Centrum vznikne rekonstrukcí objektu bývalého výpočetního střediska TOS Kuřim.

Předseda finančního výboru Jihomoravského kraje Zdeněk Dufek (ČSSD)
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Pavlišová přitom poukázala na velmi zvláštní postup kraje, který oba varovné signály ignoroval. Komise v čele se zastupitelem Zdeňkem Dufkem, která měla výběr firmy na starost, totiž dělala vše pro to, aby vítězná firma FRAMA zakázku získala. Dvakrát jí dala možnost vysvětlit nesrovnalosti v její nabídce. Nakonec Radě kraje doporučila vzít si na zaplacení zakázky půjčku. „Správný postup je nechat si nejprve prověřit, zda se nevyskytly vady v zadávacím řízení,“ vysvětlila právnička. Kraj zde ale postupoval přesně naopak. Otázkou také zůstává, proč o zrušení výběrového řízení rozhodl kraj až dlouhé měsíce poté, co se problémy v zadávacím řízení dostaly na povrch.