Agresivní řidič dostal jedenáct let vězení

Olomouc - Jedenáct let vězení si za brutální napadení šestaosmdesátiletého seniora odpyká řidič Pavel Domša. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci. Domša podle obžaloby zaútočil na muže v Brně u přechodu pro chodce. Důchodce si po nárazu do zábradlí zlomil lebeční kost. Následkům zranění později v nemocnici podlehl.

Tramvajová zastávka v centru Brna. Tady Pavel Domša seniora v říjnu roku 2010 napadl. Podle obžaloby proto, že kvůli němu musel u přechodu prudce zabrzdit. Přitom do něho zezadu narazilo jiné auto. „Toho člověka velice razantním způsobem zezadu napadl tak, že do něho strčil a způsobil mu zranění hlavy,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu Olomouc Petr Angyalossy.

„Byla to nešťastná nehoda. Není vůbec prokázané, že ten pán si to zranění způsobil tam – mohl tam s ním přijít,“ bránil se obžalovaný Pavel Domša. O čtyři měsíce dřív přitom Domša napadl u brněnského obchodního centra řidičku, která jela před ním. Troubil na ni a opakovaně do jejího auta narážel svým. „Neadekvátně reagoval i na tuto situaci a poškozenou ženu, řidičku toho vozidla, narazil zády na její automobil takovým způsobem, že jí způsobil zranění páteře,“ řekl Petr Angyalossy. Krajský soud Pavlu Domšovi uložil loni v prosinci jedenáct let vězení. Muž se ale odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci s tím, že jeho vina nebyla spolehlivě prokázána. Seniora se snažil zadržet a pak zachytit, když padal. Tvrdil také, že nemohl předvídat smrtelný následek. V případě střetu s řidičkou označil výpověď ženy za účelovou. Odvolací senát mu ale neuvěřil.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Ten jedenáctiletý trest do nejpřísnější věznice lze označit za sice přísný, ale odpovídající zcela okolnostem případu a tudíž zcela zákonný a spravedlivý,“ myslí si mluvčí Vrchního soudu Olomouc Petr Angyalossy. Pavel Domša si proti dnešnímu rozsudku může podat ještě dovolání k Nejvyššímu soudu.