V národním parku Podyjí pomáhali vřesovištím. Těžkou technikou

Havraníky – Nezvykle povolali správci národního parku Podyjí na pomoc tamním vřesovištím těžkou techniku. Pásové vozidlo se dřívím má ochranářům pomoci porušit travnatý porost. Takto vytvořené plochy pomohou omladit vřes a vytvoří prostor pro méně průbojné rostliny a živočichy.

Ochránci přírody většinou těžkou techniku v lese nevidí rádi, ale tentokrát ji použili k dobré věci. „Využili jsme toho, že se z blízkého lesa sváželo dřevo, takže jsme si tím zajistili narušení části travního porostu na vřesovišti,“ řekl za Správu Národního parku Podyjí Robert Stejskal. Podle odborníků obnažená hlína na části vřesoviště umožní množení dalších druhů rostlin a živočichů. „Například některé druhy rostlin mohou vyklíčit jen na obnažené půdě, stejně tak motýli vyhledávají tato místa ke slunění,“ potvrdil Stejskal. 

Správci parku pro zásah vybrali méně zachovalou část vřesoviště. „Trasu jsme si předem pečlivě prošli, abychom zabránili například zničení chráněných rostlin či narušení hnízdišť ptáků, kteří mají hnízda na zemi,“ dodal Stejskal. Vyježděnou cestu ponechají správci parku k volnému zarůstání. Už příští rok očekávají, že by akce mohla přinést výsledky. „Mohla by tu vyrůst třeba divizna brunátná, která má ráda takováto slunná místa,“ doufá Stejskal. 

Hovoří Robert Stejskal ze Správy NP Podyjí (zdroj: ČT24)

Těžká technika nahradila zvířata 

Havranické vřesoviště je největší vřesový komplex v republice. „Má něco okolo 150 hektarů. Je to úplná mozaika vřesů,“ popsal vedoucí oddělení ochrany přírody Národního parku Podyjí Martin Škorpík. V místě je velmi mělká půda, která se v minulosti hodila jen pro pasení dobytka. Právě zvířata, která spásala většinu rostlin, pomohla vřesům získat jejich životní prostor. „Vřes může vyklíčit pouze na místě, kde už žádná půda ani není,“ řekl Škorpík. Zvířata už se v chráněné oblasti nepasou, jejich práci tak musela převzít právě těžká technika. Podle správců parku se ale v žádném případě nemá jednat o návod pro lidi, aby vytáhli ze stodol čtyřkolky a zkoušeli po vřesovištích jezdit sami.