Důl Hlubina by v budoucnu měl sloužit umělcům

Ostrava - 300 milionů korun. Částka, kterou chce Dolní oblast Vítkovic získat na obnovu bývalého Dolu Hlubina. V budoucnu by měl sloužit hlavně umělcům. Zástupci ministerstva kultury budou o penězích, které budou přerozdělovány z neúspěšných projektů, rozhodovat na konci května.

Bývalý důl Hlubina přestal svému původnímu účelu sloužit v roce 1992. Jeho prostory by teď měli využívat zpěváci, malíři a filmaři. Limituje je ale současný technický stav objektu. „Skutečně by se to mohlo stát takovým kulturním inkubátorem a prostorem, který by dokázal v průběhu celého roku hostit umělce a lidi, kteří se podílejí na kultuře,“ myslí si ředitel festivalu Kamera OKO Jakub Felcman. Pokud by se peníze z ministerstva kultury podařily získat, mohla by rekonstrukce začít už letos, hotova by potom měla být v příštím roce.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Chtěli bychom zreaktivovat klíčové objekty národní kulturní památky Hlubina taky ve vzdělávání, jako to děláme u vysokých pecí, ale spíš tím humanitním směrem, tzn. mít tady workshopy, ateliéry, hudební dílny,“ říká ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela. Ministerstvo kultury bude o dotaci rozhodovat mezi devíti projekty. Kromě dolu Hlubina žádá o peníze na revitalizaci například také chrám svaté Barbory v Kutné hoře nebo hřebčín v Kladrubech.