Napadený chlapec prý změnil výpověď, až do noci zasedal krizový štáb

Břeclav – Až do pozdních nočních hodin včera jednal krizový štáb v Břeclavi, a to kvůli napětí po údajném útoku na patnáctiletého chlapce. Jak už Česká televize informovala, napadený chlapec prý zásadně změnil výpověď. Důvodem útoku mohl být údajně prodej drog, což ovšem napadený Petr vylučuje. Policie se k probíhajícímu vyšetřování nechce vyjadřovat. Na krizovém štábu se mluvilo i o tom, že teprve patnáctiletý Petr měl problémy s alkoholem.

V sobotu v osm hodin večer se na služebně břeclavské městské policie sešlo vedení města, kriminalisté, psycholog i sociální pracovnice. Celé jednání se protáhlo až do půlnoci – policie ale nechtěla poskytnout jakékoliv informace a vedení města podle mluvčí Elišky Windové policejní výstupy nezná. 

Podle informací České televize se v případě objevila řada zásadních nesrovnalostí. Stále není jasné, kolik bylo útočníku, nebo jestli Petra opravdu napadli Romové, jak původně tvrdil. Právě místní Romové chtějí od policie nové informace o případu. Krizový štáb se zatím bude ve městě scházet i nadále, jeho prioritou je zamezit dalším demonstracím ve městě. Krátce po útoku totiž v Břeclavi uspořádala průvod Dělnická mládež spojená s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti.

Reportáž Ley Surovcové a Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)

Břeclav přitom není jediné město, kde se situace vyhrotila po údajných útocích romských násilníků. Jak se ale ukázalo třeba v případech napadené liberecké dívky nebo pobodaného muže v České Lípě, oběti si útoky vymyslely. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové je na podobných případech velmi nebezpečné, když se na nich přiživují extremisté. Zmocněnkyně proto vyzvala břeclavskou policii, aby verzi o drogách co nejdříve potvrdila, nebo vyvrátila.