Je dohráno, Baník ale stále bojuje o první ligu

Ostrava - Ostrava může zůstat bez fotbalové ligy - ztráta licence hrozí kromě Hradce a Dukly i ostravskému Baníku. Všechny kluby se proti rozhodnutí licenční komise Fotbalové asociace České republiky odvolaly, rozhodnutí padne do konce května. Nejhůř je na tom právě Baník, na poslední chvíli hasí hned dva požáry najednou – dluhy přes sto milionů korun a nevyhovující stadion.

Středa 9.5.: Baník slaví záchranu v první lize. Vyšlo to těsně, v předposledním kole.

Čtvrtek 10.5.: večírek střídá studená sprcha – klub je zatím bez licence na příští sezónu.

Největší výtka: dluží hráčům, jiným klubům i dodavatelům sportovních potřeb. „Baník se dostal do svízelné finanční situace díky tomu, že si žil nad poměry a ztratil přízeň regionálních sponzorů,“ vysvětluje předseda představenstva Petr Šafarčík. Nové vedení klubu převzalo otěže v únoru a slibuje redukční dietu. Kvůli licenci teď aktivně jedná s věřiteli. Jedním z nich je i jihlavský klub – tomu Baník dluží za hráče Matěje Vydru.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Redukční dieta to bude muset být důkladná, klub musí investovat i do stadionu. Nabídku na přesun na městský stadion ve Vítkovicích odmítá - chce zůstat ve svém, na Bazalech. To znamená přestavbu za minimálně stovky milionů. Od města ale pomoc čekat nemůže. „Samozřejmě i v těch následujících letech jsme připraveni podpořit tu samotnou sportovní činnost, ne ale dluhy bývalého vedení,“ vyjádřil se náměstek primátora Ostravy Martin Štěpánek. Bez ohledu na rozhodnutí licenční komise o odvolání, na hřišti na Bazalech se již pustili do úprav hrací plochy. Zaplatí je ze sbírky, z peněz, které mezi sebou vybrali věrní fanoušci klubu.