Kanadská obdivovatelka industriální krajiny vystavuje v Dole Michal

Ostrava - Obrazy kanadské malířky Rachael Tycoles zachycují hlavně průmyslovou krajinu kolem Winnipegu, ale připomínají i Ostravsko a jsou taky trochu jako ze snu. Výstava s názvem Industriální krajina více než krásná začala v řetízkových šatnách kulturní památky Důl Michal v Ostravě.

Základní inspirací kanadské malířky je průmysl. Hledá krásu v propojení krajiny s industriální architekturou. Má k tomu blízko od dětství.

„Pocházím z rodiny vlakových inženýrů. Byl jím také můj děda, otec, strýcové. Ta tradice je velmi dlouhá. Jsem tedy odchovaná vlakovou dopravou,“ říká malířka Rachael Tycoles.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Při malování používá průmyslové barvy a oleje. Některé obrazy dává do těžkých rezavých rámů, kterými podtrhuje jejích námět.

„Jako rám v několik případech použila ocelový plech, který byl sejmut z industriální památky. Tímto použitím se prodlouží jeho život, stane se součástí uměleckého díla,“ vysvětluje správce Dolu Michal Alexandr Zaspal.

Malířka se v dole Michal nesmazatelně zapsala tím, jak tam své obrazy dopravila.

„Z Kanady samozřejmě přiletěla letadlem. V Ostravě, na vlakovém nádraží, se pak objevila žena, která měla batůžek a pod paží dva obrovské těžké balíky obrazů. To mne naprosto fascinovalo,“ vypráví správce.

Umělkyni ubytoval přímo v areálu Dolu Michal. Ta byla jeho atmosférou nadšená. „Je to jako splněný sen. Kéž bychom měli něco takového i u nás v Kanadě,“ říká Tycoles.

Obrazy zůstanou součástí expozice. Malířka je dolu Michal věnovala.