Litvínovice se ve „veřejném zájmu“ připravily o miliony korun

Litvínovice (Českobudějovicko) – V rámci veřejného zájmu, tedy alespoň podle starostky a zastupitelů Litvínovic, vyměnila obec stavební parcelu za pole. Nikomu ze zastupitelů ani nevadilo, že směna je na první pohled nevýhodná a obec jejím schválením prodělala několik milionů korun. Pole, které obec získala, je navíc mimo územní plán, mimo sítě a nepřístupné ze všech stran, neboť kolem dokola je obklopeno soukromými pozemky.

Pole v hodnotě desítek tisíc proti stavební parcele za miliony, jednoznačně nevýhodná směna, ke které došlo v obci Litvínovice na Českobudějovicku. „Dozvěděl jsem se o tom před nástupem do funkce a hned jsme se o to začali zajímat i s některými občany, protože nám bylo jasný, že tato směna, pokud nebude probíhat současně s cenovým vyrovnáním, není v pořádku,“ popisuje zastupitel Litvínovic Jiří Franěk.

Podle starostky obce Aleny Novákové ale vše proběhlo v dobré víře. Podle jejích slov byl záměr zveřejněn dva měsíce a občané se mohli vyjadřovat a dávat podněty. „Od toho se to zveřejňuje, aby dávali podněty zastupitelům, pokud si myslí, že to není dobře a tak dál. Nikdo se k ničemu nevyjádřil. Tedy v dobré víře to zastupitelstvo odsouhlasilo.“

František Schulmann, advokát

„Že ta směna byla jasně nevýhodná pro obec, vyplývá z toho, že na tom zasíťovaném pozemku jsou postaveny řadové domy, je zastavěn, je obýván, už využíván tady k tomu účelu, zatímco tamten pozemek leží ladem a nevím, k čemu obci je.“

Znalecké posudky jasně poukazují na vzniklou škodu, ale… 

Znalecké posudky, které si nechal vypracovat zastupitel Jiří Franěk, však ukazují, že rozdíl v ceně pozemků je dva miliony v neprospěch obce. Podal tak na starostku Novákovou trestní oznámení. Ta se hájí tím, že vše bylo řešeno v rámci veřejného zájmu, který představoval vyřešení sporu s majitelem jiného pozemku. Ten zažaloval obec kvůli černé stavbě povodňového příkopu a starostka tvrdí, že pozemek stavební směnili za pole, aby mohli nabídnout další směnu za příkop.

Podle mluvčího Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslava Ibeheje byly ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, kdy se jednalo o trestný čin porušení odpovědnosti při správě cizího majetku a trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Vyšetřovatel však ale nakonec trestní oznámení odložil.

Jaroslav Ibehej, mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality

„Nedošlo ke spáchání trestného činu, neboť se nám nepodařilo prokázat, že byl spáchán trestný čin a že jej spáchala konkrétní osoba. K rozdílu v ceně skutečně došlo, pouze ovšem podle našich závěrů samotný fakt, že existuje rozdíl v prodejní ceně, neznamená, že ještě byl spáchán trestný čin.“

Podle advokáta a bývalého vyšetřovatele Václava Lásky se dá pochopit, že se policii nepodařilo prokázat, jaké získalo zastupitelstvo výhody. Podle jeho slov to ale nebrání tomu, aby trestní řízení proti obviněným osobám pro tu škodu, kterou způsobily, bylo vedeno.

Prodělečná výměna stavebních pozemků v Litvínovicích (zdroj: ČT24)