Ostravský magistrát vybírá nového šéfa Janáčkovy filharmonie

Ostrava – Janáčkova filharmonie Ostrava, která přišla na podzim minulého roku během několika týdnů o celé vedení, potýká se finančními problémy a podezřením ze zpronevěry, vybírá nového ředitele. Magistrát města Ostravy, který je zřizovatelem souboru, vyhlásil výběrové řízení a tento týden uzavřelo přijímání přihlášek.

„Přihlásilo se celkem osm lidí, sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou z Česka a nemají více než pětačtyřicet let,“ řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Konkrétní jména uchazečů se vedení města však rozhodlo tajit. První kolo výběrové řízení bude v červnu.

Odvoláním bývalého ředitele Petera Krajniaka radní reagovali na stížnosti členů souboru a na způsob, jakým náhle vyhodil dlouholetého šéfdirigenta Theodora Kuchara. Vycházelo najevo, že filharmonii ubylo koncertů i zahraničních turné, snížil se počet prodaných vstupenek a tím se dostávala do stále větších ekonomických problémů.

Vedení města dočasně pověřilo vedením někdejšího ředitele filharmonie Jana Hališku a nechalo udělat v příspěvkové organizaci audit. Ten ukázal, že za Krajniakova vedení vznikla při hospodaření škoda šest milionů korun. Primátor Petr Kajnar uvedl, že auditoři přišli na to, že organizace zaplatila firmám za výpočetní techniku, kterou nedostala. Policie začala případ vyšetřovat jako podezření ze zpronevěry.