Jihlava se vrací do první ligy, ale musí hledat kouče

Jihlava - Fotbalisté Jihlavy se po šesti letech vracejí do nejvyšší soutěže. Rozhodla o tom jejich výhra v 29. kole druhé ligy 3:0 nad Třincem. Jihlava tak na cestě mezi elitu doprovodí Ústí nad Labem, které slavilo postup před týdnem. Vysočina ale bude muset hledat nového trenéra, protože Roman Pivarník odejde do Olomouce. Radost domácích byla v ostrém kontrastu se smutkem a zmarem Třince, který je kolo před koncem soutěže druhým se sestupujícím po béčku Sparty.

Jihlavě by postup zajistila i remíza, ale domácí proti Slezanům odmítli úspornou hru. Vysočina šla brzy do vedení, když se po pasu Vaculíka prosadil posedmé v sezoně Sedláček. Třinci už tak složitou situaci ještě víc zkomplikoval Rehák, který ve 25. minutě dostal červenou kartu a poslal hosty do dlouhého oslabení. Náskok Jihlavy navýšil ve druhém poločase Tecl, když v 62. minutě zblízka zavěsil pod břevno. Pět minut před koncem pečeť na jihlavský postup ještě přidal střídající Karlík, který se prosadil přesnou hlavičkou.

Přímo ve víru oslav trenér Pivarník oficiálně oznámil, že ve Vysočině končí. „Trochu jsem rozpolcený, ale jdu výš, takže to beru o něco lehčeji. Každopádně Jihlavě v lize přeju hodně štěstí. Doufám, že se po posílení týmu i díky euforii z postupu v pohodě zachrání,“ uvedl Pivarník. „Olomouc je ve fotbale ale ještě o dva stupínky nad Jihlavou, nebylo to o podmínkách. Byl jsem za nabídku rád, po sezoně mi v Jihlavě končila smlouva a naše cesty s Olomoucí se konečně spojily,“ řekl Pivarník. Vysočina už má údajně vyhlédnutého nového kouče, jde prý o trenéra s ligovými zkušenostmi a klub jej hodlá představit co nejdříve.

Jaromír Blažek
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

S otázkou angažování kouče souvisí také složení hráčského kádru pro příští sezonu. Jihlavané podle Tulise vědí, že je nezbytné stávající tým doplnit. „Viděl bych to na čtyři až šest hráčů,“ řekl sportovní ředitel klubu Josef Jinoch. Podle Tulise bude mít hlavní slovo ve vybírání posil nový trenér. „Všechno je otázka dalších jednání, od pondělí na tom začneme intenzivně pracovat. Jedno je jisté: chceme mít tým, který v lize obstojí,“ přál si Tulis. Jihlavané prý budou dál spoléhat na gólmana Blažka, který do týmu přišel v lednu ze Sparty.

Klub už v úterý odstartuje budování trávníku s vyhříváním za téměř dvacet milionů korun, což je podmínka účasti v nejvyšší soutěži. Finančně nákladný projekt ale má být dokončen tak, aby klub mohl případně hrát už první kolo před svými fanoušky. „Nechceme žádat odklad našeho prvního domácího zápasu, naopak chceme fanouškům dát dárek v podobě nového trávníku s vyhříváním. Budeme dělat všechno pro to, abychom to opravdu stihli,“ řekl ředitel FC Vysočina Zdeněk Tulis. Vyhřívaný trávník se začne budovat už v úterý. Klub si to může dovolit, protože tým hraje poslední zápas sezony na hřišti soupeře proti Bohemians Praha.

Klub také potřebuje minimálně o 20 % vyšší rozpočet. Podporu slibuje město, coby 14% akcionář klubu. Vysočina Jihlava potřebuje na účast v první lize minimálně 50 až 60 milionů korun ročně.

Sokolovu nebyla v postupovém boji nic platná výhra 3:0 nad Bohemians Praha. Na čtvrté místo se před Pražany posunula Zbrojovka Brno po výhře 1:0 v Karviné, kde v 26. minutě rozhodl Lutonský. Už jistě postupující Ústí nad Labem remizovalo ve Zlíně 2:2, bod mu zajistil v 89. minutě střídající Rosendo. Podobně zachránila remízu Sparta B, v závěru utkání proti Vlašimi vyrovnal na 1:1 Valenta. Táborsko prohrálo v Mostu 0:3, ještě o gól více nastřílela Opava doma Čáslavi. Znojmo uhájilo druhou ligu po remíze 1:1 na hřišti Varnsdorfu, kde hosté ztratili náskok až tři minuty před koncem.