V Koutech nad Desnou se rozdělovaly mistrovské tituly v šachu

Kouty nad Desnou - Solidní účast a řada zajímavých partií – to byly základní atributy letošního devítikolového otevřeného republikového šampionátu v šachu. V Koutech nad Desnou v Jeseníkách se prezentovalo celkem 47 hráčů a hráček.

Mezi ženami letos kralovala Tereza Olšarová ze Slávie Orlová – sehrála několik vítězných těžkých partií a v celkovém součtu to znamenalo zisk mistrovského titulu. Prvenství tak zůstalo v šachové rodině Olšarových, vloni si jej totiž vybojovala Terezčina sestra Karolína. Body pro Terezu pak znamenaly také splnění normy WGM.

Mezi muži se o celkové pořadí a zejména o mistrovský titul bojovalo do posledního tahu závěrečného dne. Všechno ve svých rukách a mozkových závitech měl favorizovaný David Navara. Na prvním stole byl Navarovým soupeřem Jan Bernášek - a po nekonečných šesti hodinách a 125 tazích skončil nakonec jejich zajímavý souboj remízou.

Titul republikového šampiona díky pomocným bodům získal těsně David Navara, druhé místo si odnesl Alexej Kisinský a třetí skončil Vlastimil Babula.

Reportáž Ladislava Lhotského (zdroj: ČT24)