Třináct obcí z regionu zvyšuje daň z nemovitosti

Ostrava - Už jen týden mají lidé a firmy na zaplacení daně z nemovitostí. Finanční úřady kvůli tomu prodlužují otevírací dobu. Úřady ale tuto daň pouze vybírají a posílají obcím, ty mohou daň zvyšovat. V Moravskoslezském kraji to letos udělalo 9 měst a obcí, v Olomouckém 4. Na některých místech tak musí lidé platit místo stokorun tisíce.

Daň z nemovitostí – pro lidi další odvod státu, pro města a obce zdroj příjmů. I letos přibyla další místa, kde musí obyvatelé zaplatit oproti loňsku dvojnásobek, v Palkovicích dokonce pětinásobek. Vedení obce hájí zavedení nejvyššího možného koeficientu tím, že potřebuje peníze na další rozvoj. Lidem, kteří tady mají trvalé bydliště a nemají dluhy vůči obci, bude úřad polovinu částky vracet. Daň z nemovitostí mají letos vyšší i další obce na frýdecko-místecku, ale také třeba obyvatelé Bohumína, Klimkovic nebo Štramberku. Nejvyšší koeficient má v MS kraji 6 obcí, v ostatních krajích je spíše výjimkou.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Daň z nemovitostí musí lidé i firmy zaplatit do konce května. V Moravskoslezském a Olomouckém kraji má tuto povinnost téměř 700 tisíc lidí a úřady upozorňují, že se mohou tvořit fronty. „Daň je možno zaplatit na poště, převodem v bance nebo na pokladně finančního úřadu, je však nutno říct, že kapacity pokladen FÚ jsou velmi omezené,“ upozorňuje mluvčí Finačního ředitelství v Ostravě Petra Homolová. Přesná částka k zaplacení je na složence, kterou už by všichni vlastníci nemovitostí měli mít doma.