Činoherci z Ostravy oprášili Goldoniho Poprask na laguně

Ostrava – Činoherní soubor Národního divadla moravskoslezského nastudoval slavnou komedii Poprask na laguně od nejvýznamnějšího italského dramatika 18. století, básníka lidových benátek - Carla Goldoniho. Představení režíruje kmenový režisér divadla Janusz Klimsza.

„Příběh se odehrává před polovinou 18. století, my jsme se ovšem chtěli vyhnout oné době rokoka, a tak jsme ho převedli těsně před polovinu 20. století, což kupodivu dost sedí - život nemajetných se totiž obírá stále stejnými věcmi,“ říká režisér Janusz Klimsza. „Doufám, že se diváci dočkají inteligentního humoru,“ dodává.

Příběh začíná v rybářské vesnici. Ženy čekají na své muže a přitom se pohádají. Když dorazí i muži, strhne se rvačka a je potřeba přivolat soudce. „Jedna komická situace střídá druhou a společně dodávají této komedii ten správný náboj. Herci mají možnost se beze zbytku vyřádit a využít svého temperamentu,“ říká mluvčí divadla Viola Kučerová.

V hlavních rolích diváci uvidí Ladu Běláskovou, Renátu Klementovou, Janu Ondruškovou, Petru Lorencovou, Františka Večeřu, Dalibora Dufka a další. Dramaturgem je Marek Pivovar, hudbu složil Nikos Engonidis, scénu vytvořil Martin Víšek a kostýmy navrhla Eliška Zapletalová. Premiéra bude 31. května v Divadle Antonína Dvořáka.