Jan Kubiš má v Opavě pamětní desku

Opava - Památku Jana Kubiše, který před sedmdesáti lety provedl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, uctili v Opavě. Jako člen 13. strážního praporu československé armády tam prožil dramatický rok před mnichovským diktátem. Odhalení pamětní desky přihlíželi i jeho příbuzní.

Výsadkář Jan Kubiš vykonal společně s Josefem Gabčíkem v roce 1942 atentát, který otřásl sebevědomím nacistů ve chvíli, kdy ovládali většinu Evropy. Bylo mu 29 let. Jeho hrdinský čin si dnes připomněli v Opavě. Slavnostnímu aktu přihlíželi generálové, členové místní vojenské posádky, Kubišovi příbuzní i hrdinové odboje. „Táta vždycky říkával, že dřív postaví pomník Hedrichovi, než Kubišovi. Dřív se o tom nemluvilo a já jsem hrdá, na to, že si na to vzpomene i ta mladá generace,“ řekla praneteř Jana Kubiše Jiřina Dusíková.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Abstraktní nerezová deska s průstřelem vyhrála v architektonické soutěži mezi 17 návrhy. „Říkala jsem si, co by nejlépe symbolizovalo ten jeho čin, a říkala jsem si, že zkusím použít trhavinu, aby vzniklo jakési autentické svědectví o tom jeho činu,“ prozradila autorka návrhu pamětní desky Pavla Kačírková. Pamětní deska je umístěná na magistrátu v Krnovské ulici - v budově nových kasáren. Už dva roky má Jan Kubiš desku také v nedalekém Sádku, kde měl hlavní úkol strážit pohraniční opevnění.