Od Labe k Vltavě. Kauzu Rath přejímá středočeské zastupitelství

Praha - Ústečtí žalobci předali kauzu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha středočeskému státnímu zastupitelství. Nejpřísněji kvalifikovaný skutek se podle nich stal v Rudné ve středních Čechách, kde Rath údajně převzal sedmimilionový úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Středočeští žalobci teď kompletně prověří stav vyšetřování kauzy a přezkoumají postup policie. Pak rozhodnou o stížnostech proti obvinění.

Ústečtí žalobci se podle státní zástupkyně Lenky Bradáčové rozhodli pro předání případu poté, co vyhodnotili zajištěné důkazy. „Dle pravidel o vedení společného řízení proti všem obviněným koná dozor státní zastupitelství, v jehož obvodu byl spáchán skutek nejpřísněji trestný,“ uvedla státní zástupkyně. Údajná trestná činnost Ratha a dalších sedmi zadržených lidí však podle ní zasahovala do tří krajů - Ústeckého, Středočeského a Prahy.

„Samozřejmě toto rozhodnutí respektujeme a v žádném případě jej nebudeme nijak komentovat,“ reagoval mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle odborníků na právní problematiku byl krok Bradáčové jediný správný. „Státní zástupkyně není žádný zajíc, je to zkušený matador a ví, že věc Davida Ratha je chůze po minovém poli. Nechce udělat žádnou chybičku, která by proces zpochybnila,“ upozornil advokát Jaroslav Ortman.

Kauza je zmanipulovaná, opakují Rathovi právníci

Rathův právní zástupce Adam Černý totiž v pondělí uvedl, že spolu se svým kolegou Romanem Jelínkem podali námitku místní nepříslušnosti. Podle nich měli státní zástupci předat kauzu do Středočeského kraje již při zahajování trestního stíhání. Obhájci uvedli, že nepředání případu místně příslušnému státnímu zastupitelství podle nich znamená, že dosavadní úkony policistů, žalobců a soudu by mohly být neplatné. Na svém si trvají i nyní. „Potvrdilo se to, co říkáme od začátku. Řízení bylo od začátku zmanipulované a nemělo být řešeno krajským státním zastupitelstvím v Ústí nad Labem,“ uvedl Černý.

To však Bradáčová již dříve odmítla. Podle ní trestní řád žádnou takovou námitku nezná. Podobně se vyjádřila i Irena Válová, mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze, které nad kauzou vykonává dohled. Podle ní předávají státní zástupci sami případ jiným žalobcům ve chvíli, kdy zjistí, že nejsou místně či věcně příslušní.

Středočeští zástupci případ kompletně prověří

„V návaznosti na převzetí trestní věci věcně a místně příslušným Krajským státním zastupitelstvím v Praze bude ze strany státního zástupce Krajského státního zastupitelství v Praze provedena kompletní prověrka stavu vyšetřování a další úkony, vyplývající z pravomoci státního zástupce v přípravném řízení trestním,“ reagoval na krok ústeckých žalobců středočeský krajský státní zástupce Martin Staněk. Bradáčová podle svých slov věří, že bude celý případ rychle postaven před soud.

Lenka Bradáčová o přesunu případu do středních Čech:

„Důkazně i procesně je ta kauza velmi dobře zpracována a věřím v to, že celé státní zastupitelství bude pracovat tak, aby ta kauza byla velmi rychle postavena před soud.“

  • Lenka Bradáčová zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3635/363456.jpg
  • Petr Jirát zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3635/363454.jpg

Po kontrole spisu podle Staňka přezkoumá žalobce postup policie a rozhodne o tom, jak naloží se stížnostmi Ratha a dalších obviněných proti zahájení jejich stíhání. Podle serveru Týden.cz převzal kauzu na středočeském státním zastupitelství dlouholetý expert na hospodářskou kriminalitu Petr Jirát.

Samo zastupitelství přesun Rathovy kauzy komentovat nechce. "Další informace o případu budou poskytnuty dozorovým státním zástupcem až poté, co bude po prověrce vyšetřovacího spisu přezkoumán postup policejního orgánu a bude rozhodnuto o stížnostech podaných oprávněnými osobami proti usnesením o zahájení trestního stíhání,“ uvedl krajský státní zástupce v Praze Martin Staněk.

Podle médií se dá zároveň očekávat, že nový státní zástupce bude chtít Ratha nechat převézt vězeňskou službou do bližší vazební věznice, spekuluje se o pražské Ruzyni.

Mohou být střední Čechy podjaté?

Spolupracovník Transparency International Václav Láska předání případu středním Čechám problematizuje; podle něj může být zdejší státní zastupitelství obviněné z podjatosti. David Rath totiž mohl být v kontaktu s některými státními zástupci, byť se nemuselo jednat přímo o Jiráta. „Myslím si, že státní zastupitelství pro Středočeský kraj by mělo zvážit, jestli se spíš nevyloučit pro možnou podjatost a nedelegovat celou věc zpátky do Ústí,“ uvedl Láska.

Zcela negativně se k přesunu případu staví sociální demokracie. „Vnímám to jako problém. Tohle má v naší zemi velmi nedobrý zvuk a připomíná to kauzu Čunek. Můžu předpokládat, že to učinili proto, aby kauza nebyla ovlivňována. Stejný způsob překládání kauz ale může být použit proto, aby se kauzy zametaly,“ uvedl v Interview ČT24 místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Ratha zklamali bývalí spolustraníci

David Rath si z vazby rýpnul do svých bývalých spolustraníků. Přes svého advokáta vzkázal, že ho zklamali jejich útoky a odsuzování bez důkazů. Podle exhejtmana chce řada lidí na jeho kauze před volbami vydělat. „Se zklamáním přijímá fakt, že poté, co odstoupil ze všech funkcí a členství ve straně, aby svou kauzou nezatížil úspěšné předvolební tažení strany ke krajským volbám, jeho mateřská strana nyní soudí bez soudů a odsuzuje bez důkazů jeho, jeho kolegy, bývalé spolustraníky a pracovité lidi ve Středočeském kraji,“ řekl serveru Aktuálně.cz Roman Jelínek.

Na koho přesně Rathova kritika míří, nechtěl advokát říct. Mohl by to být poslanec Milan Urban, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek či Rathův bývalý spolupracovník na středočeském krajském úřadu Robin Povšík. Ti všichni se do něj pustili hned poté, co byl zadržen.

Ve středu, když se bývalí Rathovi spolupracovníci na kraji rozhodli, že ze svých funkcí neodejdou, Hašek vzkázal, že je přístupem spolupracovníků ze středních Čech zklamán. Povšík řekl, že všichni lidé, kteří jsou s Rathem úzce spojeni, musí zmizet z krajské kandidátky.

Podle Jelínka si Rath naopak váží těch politiků, kteří jeho kauzu v době, kdy se nemůže bránit, nezneužívají, a to bez ohledu na to, z jaké strany jsou. Ani v tomto případě ale nechtěl být právník konkrétní.

Rath si zatím ve vazbě připravuje projev, se kterým vystoupí v úterý v Poslanecké sněmovně. Jeho obsah ale advokáti tají. Aktuální informace dostává pouze od svých advokátů. Rádio, které mu do vazby poslala manželka, ještě nedostal. Podle Jelínka se bývalý hejtman zajímá o kroky nového francouzského prezidenta, situaci v Řecku a Rusku.

Má policie v rukávu trumf?

Podle advokáta Jaroslava Ortmana by mohl situaci Davida Ratha zkomplikovat některý z jeho spoluobviněných. Právník předpokládá, že by policie mohla využít model spolupracujících spoluobviněných a nabídnout jim, že v případě, kdy pomohou k rozkrytí celého případu, mohou dostat trest pod dolní hranicí trestní sazby.